Najnovije

ANALITIČARI OTKRIVAJU: Evo zašto je Đilas formirao Stranku slobode i pravde 

Stranka slobode i pravde nastala je sa ciljem da artikuliše one građane koji su 2018. godine podržali Dragana Đilasa na beogradskim izborima, ali i kao brana da te birače privuku neke druge stranke u Savezu za Srbiju. Ta stranka uneće novi kvalitet na opozicionoj političkoj sceni, postaće stub u Savezu za Srbiju, ali s obzirom da će SSP neminovno zahvatiti biračko telo stare Demokratske stranke, moguće je da će u jednom trenutku doći do konflikta u samom Savezu za Srbiju (SzS), ali i na čitavoj opozicionoj sceni, smatraju politički analitičari.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (Foto: Jutjub)

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže da je Đilasov položaj u Savezu za Srbiju do sada bio atipičan, jer je on u režimskim medijima slovio kao glavni čovek Saveza, a da pri tom nije imao stranku iza sebe.

- Osnivanjem stranke ta anomalija se sada poništava. Stranka slobode i pravde uneće novi kvalitet u opozicionu političku arhitektoniku. Pitanje na koje još ne možemo da odgovorimo je kako će to formiranje stranke uticati na Savez za Srbiju, pa i na čitavu opozicionu scenu. Glavno pitanje je na čije birače računa Đilasova stranka.

- Rekao bih da, s obzirom kako je pozicionirana, računa na glasove DS, ali ne sadašnjeg, već starog DS, ali i na nekadašnje dosovsko biračko telo, računajući i birače DSS, G17 plus, GSS - objašnjava Vukadinović.

Dodaje da će pre ili kasnije nastati kolizija sa reujedinjenim DS, kao i unutar Saveza za Srbiju. On kaže da je zanimljivo i to što je do sada Đilasova baza birača bio Beograd, i da ostaje da se vidi da li će SSP sada da napravi prodor severno i južno od glavnog grada.

Analitičari se slažu da je namera Đilasove stranke da postane vodeća snaga na opozicionom polju. Takav stav ima i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, koji procenjuje da je cilj Đilasove stranke da zauzme vodeće mesto.

- Jedino što nije jasno kako će to da uradi, jer se primat među strankama uspostavlja preko rezultata na izborima, a ova stranka koliko sam uspeo da razumem nema nameru da učestvuje na izborima. Doduše, to je i stav i svih ostalih stranaka u SZS, pa je teško dati odgovor na pitanje kako će među strankama opozicije biti uspostavljena hijerarhija - navodi Stanković .

Bojan Klačar, istraživač CESID-a, kaže da je postojala potreba za formiranjem jedne ovakve partije kao što je Stranka slobode i pravde i da je to trebalo učiniti još i ranije.

- Stranka je nastala s ciljem da artikuliše one građane koji su 2018. podržali Dragana Đilasa na beogradskim izborima, ali i kao brana da te birače privuku neke druge stranke u SZS. Sigurno je da će doći do određenih stranačkih preleta, ali se čini da cilj Đilasa nije da uzima od drugih stranaka već da stranka počiva i na nekim novim licima. Stranka nastoji da na prvom koraku postane stožer SZS, ali se više radi o strateškom razmišljanju i pozicioniranju u budućnosti, odnosno stranka se pravi na duže staze, a ne za rezultate ove ili sledeće godine - ističe Klačar.

Boban Stojanović, doktorand FPN, smatra da se nakon povratka Đilasa u politiku i očekivalo da on formira stranku. To što je prošlog petka formirana stranka SSP predstavlja samo formalizovanje, odnosno organizacioni povratak Đilasa u politiku.

- Svakako da je primarna ciljna grupa baza birača koji su glasali za DS u nekom ranijem periodu, a posebno u Beogradu. A vrlo verovatno da će i deo članstva DS preći u SSP. Za članstvo Narodne stranke nisam siguran, s jedne strane jer su nova organizacija, a s druge, ipak, su ideološki i programski na različitim pozicijama. Cilj svake stranke je da bude vodeća i najjača, a svakako da to jeste i cilj ove stranke. Međutim, u trenutnim političkim okolnostima, uz postojanje protesta i Saveza za Srbiju, mislim da se neće toliko ni odstupati od zajedničkog nastupa svih opozicionih aktera. Ono što stranka mora da uradi u narednom periodu jeste da izgradi odbore, infrastrukturu, privuče aktiviste kako bi se dugoročno razvijala - zaključuje Stojanović.

Jeremić otkriva: Vučić će biti svrgnut poput Čaušeskua. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA