Najnovije

ŠOK! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Ruski vojni avion na nebu iznad SAD, poslat po posebnom zadatku! (VIDEO)

Grupa ruskih vojnih inspektora ove sedmice će obaviti posmatrački let iznad teritorije Sjedinjenih Država u okviru međunarodnog ugovora o otvorenom nebu, objavio je u ponedeljak dnevnik "Krasnaja zvezda" pozivajući se na visokog zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane.

Ruski tupoljev (Foto: Jutjub)

Šef Nacionalnog centra za smanjenje nuklearnog rizika ruskog Ministarstva odbrane, Sergej Rizhkov, izjavio je da će se posmatrački let iznad SAD obaviti sa broda Tu-154M-LK-1 između 28. maja i 3. juna. Posmatračka misija ruskih inspektora  krenuće iz vazduhoplovne baze “Wright-Patterson” u Dejtonu u Ohaju, a procenjeni raspon letova iznosi 4.900 kilometara (preko 3.000 milja).

To će biti drugi posmatrački let Rusije nad teritorijom SAD ovog meseca u okviru Ugovora o otvorenom nebu. Prva inspekcijska misija održana je od 12. do 20. maja. Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i ima 34 zemlje članice. Stupio je na snagu 2002. godine. Nadzorni letovi se obavljaju iznad Rusije, SAD, Kanade i evropskih zemalja.

Ključni zadaci ugovora su razvijanje transparentnosti, praćenje ispunjavanja sporazuma o kontroli naoružanja i širenje sposobnosti za sprečavanje kriza u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih međunarodnih organizacija.

Kafr Nabuda je ponovo u rukama sirijske vojske. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA