Najnovije

VUČIĆ U SKUPŠTINI O KOSOVU: Još 2010. je sve što se tiče Kosova i Metohije bilo završeno!

U Skupštini Srbije danas u 16 sati počela je posebna sednica na kojoj se razmatra izveštaj o Kosovu i Metohiji. Sednici su prisustvali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Poslanici vladajuće većine i pojedini poslanici opozicije učestvovali su u radu sednice, dok deo opozicije koji i inače bojkotuje rad parlamenta, nije bio.

Predsednik Srbije govorio je i o Zajednici srpskih opština (ZSO), čije je formiranje bila jedina obaveza Prištine.

- Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle: vama je dozvoljeno da je ne ispunite - naveo je Vučić u parlamentu.

Predsednik Srbije rekao je i da je aktuelna vlast uspela da podigne ugled Srbije u svetu, i da se o Kosovu i Metohiji ponovo priča, ali je rekao i da je još 2010. godine sve što se tiče Kosova i Metohije bilo završeno.

- Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo najbolje što možemo. Nedavno je bio samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, ali oni su imali podršku snažnijih nego što su ovo dvoje evropskih lidera - kazao je Vučić.

Naveo je da smo "mi u periodu pregovora uspeli da sačuvamo mir na KiM", a rekao je i da je bio veoma mali broj teško ranjenih, ubijenih, "ne računajući Olivera Ivanovića, i to posle njihovog proglašenja nezavisnosti Kosova".

Predsednik Srbije je rekao da "nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji", što je propraćeno velikim aplauzom u parlamentu.

- Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno da kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način - rekao je Vučić, ponovivši da "pogroma kao iz 2004. više neće biti".

Vučić je rekao da je za samo osam godina Miloševićeve vlasti došlo do sukoba na KiM i faktički gubitka suvereniteta.

- Za samo osam godina vlasti imali smo DOS, sa kojim je Kosovo proglasilo nezavisnsot, a mi smo na to tako reagovali što smo im dali argumente za Međunardoni sud pravde. Sve ovo kažem zato što mi pokušavamo da vratimo Srbiju u život i razgovore, nemamo glava za bacanje, gledamo da podignemo ekonomiju. Moramo da razgovaramo. Jel mislite da je meni lepo sa Tačijem, ili njemu samnom. Mi smo na evropskom putu, hoćemo u zajednici tih društava - naveo je Vučić.

Vučić je prepričao ko je ni na koji način učestvovao u rešavanju kosovskog problema od 1998. godine. Naveo je i ko su bili pregovarači, ko je u čije ime pregovarao, bombardovanje, šta se nakon toga dešavalo... Rekao je i da je 2001. godine potpisan dokument između SRJ i UNMIK-a, a da je 2003. Đinđić poslai pismo SB sa upozorenjem šta se dešava. Takođe, naveo je da je tada Rusija napustila Kosovo, i da ostaje samo NATO u južnoj srpskoj pokrajini.

Govorio je i o Martiju Ahtisariju koji je 2005. godine imenovan za poverenika za KiM, kao i da je međunardona zajednica pripremala teren za osamostaljenje. Takođe, naveo je i da 2007. godine Albanci odbijaju ZSO.

Vučić je rekao da je uspeo da pronađe dokumentaciju, poput pisma koje je pokojni premijer Zoran Đinđić upućivao Savetu bezbednosti UN, gde "dobro predviđa šta će se dešavati, i ukazuje na opasnosti".

- Napisao je i da su sve bile neistine šta su govorili u prethodnom periodu i ukazao je na sve opasnosti. Tada su predstavnici Srbije prvi put počinju da mole bar za podelu Kosova. Tada i prvi put počinje da se govori i da se moli, i to 16 godina ranije, kada smo bili u desetostruko povoljnijoj situaciji. Naši predstavnici počinju da mole ako ni za šta drugo, ono bar da dobijemo podelu što međunarodni predstavnici odbijaju - kazao je on.

Vučić je naveo da prvi put 1999. godine Albanci predstavljaju većinu na Kosovu i Metohiji, a to se dogodilo u trenutku velikog i teškog progona Srba.

- Od šezdesetih do devedesetih godina značajno samo izgubili broj Srba na Kosovu i Metohiji - naveo je Vučić.

Kako je kazao, kada je reč o Kosovu, postoje dva scenarija: ili da situacija bude normalna, ili da imamo zamrznut konflikt.

- To bi bilo katastrofalno - istakao je on.

Rekao je i da će, ukoliko se nešto ne promeni, prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.

- 2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona - naveo je on.

Vučić je kazao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, gorku i ponekada neprijatnu.

- Ali, zbog istine koju govorim, nemojte da mislite da se neću boriti za naš narod na Kosovo i Metohiji. Duga i teška borba vodila se oko Kosova. Stotinama godina unazad, ako gledamo šta se dešavalo na tim prostorima, videćemo da su se brojne vlasti menjale, a i broj Srba se umanjivao na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte OVDE kakav se to incident dogodio uoči sednice.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA