Najnovije

VUČIĆ: Srbija nema vlast na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je juče da Srbija nema vlast na Kosovu sem u zdravstu i školstvu i da je potrebno prestati sa obmanjivanjem javnosti.

Vučić (Foto: Jutjub)

On je na sedici parlamenta o Kosovu naveo da ne može govoriti o planu za rešenje kosovskog pitanja, ne samo zbog otkrivanja pregovaračkih pozicija, već i zato što bi trebalo postaviti pitanje kakav je plan Albanaca i zapadnih sila jer je Srbija, kako je rekao, manji igrač od svih njih.

Oni koji postavljaju pitanje kakav je Vučićev plan, zavaravaju sami sebe, rekao je predsednik.

„Treba da postave pitanje kakav je plan Albanaca , kakav je plan Nemaca jer smo mi manji igrači od svih njih. Ili ćemo da kažemo snažniji smo od svih njih? Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje jer ga Albanci ne žele. Pitanje je dana i meseca kada će da napadnu Srbe jer oni to više ne mogu da podnesu", rekao je Vučić u obraćanju poslanicima.

"Dok sam predsednik Republike, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pronađemo kompromisno rešenje, gde se voditi računa o bezbednosti našeg naroda, zaštiti imovine, ali i vitalnim interesima Srbije", naveo je Vučić.

Moguće je da do kompromisa ne dođemo uopšte, u narednih pet ili deset godina, i to bi imalo katastrofalne posledice i po Albance i po Srbe, dodao je.

"Ne budemo li pristali na kompromis, izgubićemo sve", kaže.

O Kosovu će građani, kako je naveo, odlučivati na referendumu ukoliko bude postignut kompromis sa Albancima, ali je izrazio skepsu da će dogovora biti. On je rekao da će referendum biti obavezujući i da će "biti onako kako narod odluči".

Predsednik je rekao da postoji ozbiljan plan ali da se Srbija našla kao "na šahovskoj tabli kad nemate topa i damu pa morate da sakrijete prave namere da biste imali šanse".

"Nema smisla da govorim do detalja, magao sam danas da iznesem sve planove, sve mape, da govorim o svakom selu i zaseoku ali to ne mogu i ne smem jer ne odlučujemo mi sami ni o čemu, odlučuje i druga strana, a odlučuju još više oni koji podstiču drugu stanu na sve ono na šta su ih podsticali do danas", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, "to je jedan od razloga zašto takvu vrstu plana niste mogli da čujete a ne zato što ozbiljan plan za očuvanje interesa Srbije ne postoji".

Sednica je počela nešto posle 16 časova kada je predsednik Aleksandar Vučić ušao u skupštinsku salu dočekan gromoglasnim aplauzom.

Predsednikovom obraćanju prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i privredno-politički predstavnici Srba sa Kosova i predstavnici diplomatskog kora.

Sa skupštinskog balkona obraćanje su sučali predstavnici Srpske liste, među kojima je bio potpredsednik Milan Radoičić, kojeg kosovski pravosudni organi sumnjiče za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, što predstavnici vlasti u Beogradu vide kao politički montirane optužbe. Poslanici su odlučii da će rasprava trajati deset sati.

Na samom početku svog obraćanja govorio je o tome da mu je posao da kaže istinu „ponekad gorku“ i „ponekad neprijatnu“.

„Težak nacionalni poraz“

U toku govora odnosno, kako je najavljeno, usmenog podnošenja izveštaja o Kosovu, Vučić je naveo, između ostalog, da „nam se desio težak nacionalni poraz“ i da je toga bio svestan i pre sedam godina kada je došao na vlast sa, kako je rekao, željom da se uhvati u koštac i da izvuče za narod na Kosovu najviše što može i da se nije odlučio za nastavak laži i samoobmana.

„Nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu sem suštinski u zdravstvu i školstvu“, naveo je predsednik.

Vučić je rekao i da normalizacija odnosa Beograda i Prištine može ići samo u dva slučaja – postizanju sporazuma da je Kosovo nezavisna država i razgraničenju, koje je, kako je rekao, kao ideja potpuno propalo.

O samom toku pregovora s Prištinom nije bilo mnogo govora. Govorio je o potezima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, a naglasio da je najveća važnost dijaloga u tome što je očuvao mir.

Preko dijaloga Vučić je došao i do najave sukoba, govoreći da je pitanje „dana i meseca“ kada će Albanci da napadnu Srbe jer, kako je rekao, Albanci ne mogu da podnesu zamrznut konflikt.

Rasprava bez rasprave

Tako je Vučićevo obraćanje i izveštaj o Kosovu uglavnom je dobio reči podrške i saglasnosti.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je rekao da je Vučićevo izlaganje bilo „transparentno kao i posle svakog sastanka sa predstavnicima Prištine“:

„Na Kosovu je Srbima bilo mnogo gore i teže pre nego što ste došli. Nikada veće jedinstvo nije postojalo između crkve, vojske, policije, naroda i vlasti nego sada“, naveo je Marković.

Poručio je Vučiću da je sve što on radi dobro za Srbiju i da će JS glasati za Izveštaj o KiM ako bude na glasanju.

„Mi dajemo visoku ocenu za sve ovo što se radi u Srbiji“, ocenio je Marković.

Jovanović: Vučić će biti žigosan šta god da uradi

Poslanik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je upitao da li su Srbiji potrebne više ovakve sednice.

„Jedini smisao ove sednice je naš nacionalni poraz. Naše nesrećno, jadno Kosovo je takvo zbog nas ovde u Beogradu, a ne zbog naroda koji je dole ostao da živi. Sedam godina ste na vlasti, za tih sedam godina smo izgubili vreme u kojem smo makar mogli da postanemo pristojan narod“, rekao je Jovanović.

Rekao je Vučiću da posle njegovog govora vidi „da smo mi sami, i Vlada i poslanici i partije i narod“, a i Vučić kao predsednik.

„Mi smo poslednja politička generacija u ovom društvu koja će ili staviti tačku na ovo političko raspadanje ili staviti tačku na ideju srpskog naroda o državi“, naveo je Jovanović.

Poručio je Vučiću i da mora da nastavi pregovore i da će biti žigosan šta god da uradi.

Lider Srpske radikalne stranke je ocenio da je Vučić kao vlast nasledio vrlo loše stanje i predložio mu da kao taktički menaver traži podršku vlade za svaku odluku da bi tokom pregovora mogao da koristi argument da mu je za pojedine odluke potreban pristanak Vlade.

Đorđe Milićević iz SPS je rekao da „istina mora da bude osnov u iznalaženju rešenja za Kosovo i da poslanici moraju da pruže punu podršku predsedniku, Vladi i predstavnicima Srba s Kosova.

„Moguć je dijalog ako ukinu takse. Govorili ste (Vučić) iskreno i odgovorno, kao i uvek do sada“, poručio je Milićević.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor tražio je od Vučića da učini sve kakao bi došlo do kompromisnog rešenja s Prištinom i naveo da će SVM biti partner narednih godina u donošenju „iskrenih i hrabrih odluka“.

"Učinite sve što je u vašoj moći da nekako dođemo da kompromisnog rešenja i da bude mirno", rekao je Pastor Vučiću.

On je rekao i da zna da to ne zavisi samo od Vučića.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je Vučiću da nije sam i da ima podršku Srpske napredne stranke.

"Nije vreme da Srbi budu avanturisti i da se lupaju u junačke grudi, jer Srbija više nema naroda za bacanje", naveo je Martinović.

Sednica je trajala do 22 časa, pa je tako potrošeno šest od predviđenih deset časova za trajanje posebne sednice o Kosovu.

Sama sednica počela je incidentom kada je vozilo sa predsednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Današnjoj sednici su prisustvovali, pored poslanika vladajuće većine iz Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera, Saveza vojvođanskih Mađara, Stranke pomirenja i pravde i Narodne seljačke stranke i deo opozicije.

Sednici prirustvovali i poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke moderne Srbije.

Bili su prisutni i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić koji je došao u narodnoj nošnji.

Na sednicu su i poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju nije prisustvovao današnjoj sednici, kao ni poslanici DSS i Zoran Živković, uz obrazloženje da je tema Kosova zloupotrebljena i da je dijalog i parlamentarizam u Srbiji urušen. Sam početak današnje sednice obeležio je sukob između članova Dveri koji su „dočekali“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja iz Srpske radikalne stranke, kada je vozilo sa Šešeljem izguralo poslanike Dveri.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju sednice parlamenta danas su obrazložili odluku da ne prisustvuju ni današnjoj posebnoj sednici o Kosovu, navodeći uverenje da sednica nije sazvana radi istinske debate i izveštaja o pregovorima, već da bi se poslanici opozicije vratili u skupštinske klupe, kao i da nisu prestali razlozi zbog kojih su započeli bojkot sednica.

Osim usmenog izveštaja predsednika Vučića, pred poslanicima je i Izveštaj Kancelarije za KiM za period 2013-2019 o pregovorima između Beograd i Prištine je objavljen pre nekoliko dana.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odbacio je kritike opozicije o Izveštaju poput ocene predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da Izveštaj „ogoljava površnost i nemar koji ova vlast već godinama iskazuje po pitanju Kosova, pogotovo u kontekstu pregovaračkog procesa".

Ipak, u Izveštaju se ne navodi o čemu se zapravo pregovaralo prethodnih godina, nije objašnjeno promovisanje pa potom odustajanje od „razgraničenja“ kao modela za rešavanje kosovskog pitanja – u delu o pregovorima navedeno je samo ono što je i dosad javnosti bilo poznato.

Pored komentara o dijalogu između Prištine i Beograda, u Izveštaju se taksativno nabrajaju neki od budućih višemilionskih projekata predviđenih za srpske sredine na Kosovu, a među kojima su izgradnja bolnica u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, izgradnja obdaništa, fudbalskog terena…

Stari projekti na Kosovu, iako plaćeni, stoje nezavršeni dok odgovornih za nenamensko korišćenje sredstava svih građana, i pored zvaničnih podataka o zloupotrebama - nema.

Šta je Šešelj upozorio Vučića pogledajte OVDE.

Izvor: insajder.net.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA