Najnovije

AMERIČKA IGRA ILI MOŽDA IPAK IMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE NA KOSOVU! KADRI VESELJI U HAGU! Osumnjičen je za ratne zločine!

Bivši komandant terorističke OVK Kadri Veselji, sada takozvani predsednik skupštine lažne države Kosovo, pozvan je u Hag u svojstvu osumnjičenog u Specijalni sud za zločine OVK!

Kadri Veselji (Foto: Jutjub)

Kako prenose mediji, Veselji se sumnjiči za ratne zločine protiv Srba tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine. Veselji je već otputovao u Holandiju, i to preko aerodroma u LJubljani. Pozivajući se na izvore iz kancelarije tužioca Suda za OVK, prištinska 'Gazeta ekspres' tvrdi da će on biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Pretio novinarima?

Prema navodima 'Gazete ekspres', Kadri Veselji je u Sloveniju otputovao privatnim avionom sa prištinskog aerodroma. Glavni urednik ovog lista Leonard Kerčuki kaže da mu je 'predsednik skupštine' čak pretio zbog objavljivanja ove informacije.

- Pošto nije bilo moguće dobiti potvrdu, informacija je objavljena, a onda je usledio poziv Veseljija. Pozvao me je putem Votsapa. U prvi mah je pokušavao da bude suzdržan, a onda mu se jezik razvezao i izrekao je niz neprimerenih reči koje nisu za objavljivanje. Tražio sam da mi potvrdi da li je dobio poziv za saslušanje i rekao mu da ćemo u tom slučaju objaviti novu informaciju sa njegovom izjavom, ali je mi je Veselji rekao da ga to uopšte ne zanima... - ispričao je Kerčuki.

Komentarišući ove navode, general Božidar Delić kaže da ne treba zaboraviti da je reč o 'šiptarskom sudu' koji je samo izmešten u inostranstvo.

Dik Marti ga sumnjičio i za trgovinu ljudskim organima

Podsetimo, Sud za zločine OVK osnovan je 2015. godine na osnovu izveštaja švajcarskoj senatora Dika Martija, koji je usvojen u Savetu Evrope, a u kojem se bivši lideri OVK Hašim Tači, Azem Sulja, Kadri Veselji, DŽavit Haljiti i Ramuš Haradinaj terete za trgovinu ljudskim organima i nehumano postupanje prema ljudima u logorima pod kontrolom OVK.

- Ovaj sud se nalazi pri kraju mandata, a produženje njegovog rada treba da se izglasa u Prištini. Od početka sam siguran da taj sud nije stvoren da sudi šiptarskim zločincima, već da ih oslobađa. Naravno da će kroz njega proći i pokoja krupna 'zverka' poput Veseljija, jer to je svrha suda. Verovatno će neko i biti osuđen, ali to će biti dogovoreno i to će biti potpuno nepoznata imena. Uvek ima Šiptara koji su spremni da za nadoknadu provedu neku godinu u zatvoru, uz sve privilegije, i da steknu slavu kao ubice Srba - naglašava Delić.

Funkcije su nagrada

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, na drugoj strani, ocenjuje da nije dobro to što ratni zločinci na Kosovu dobijaju funkcije. Osim Veseljija, funkcije obavljaju i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, a nedavno se pojavila i informacija da je Priština za diplomatskog predstavnika u Tirani imenovala Haradinajevog savetnika Sulejmana Seljimija, bivšeg komandanta OVK koji je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina.

- Kakvu poruku šalje Kosovo svetu kada imenuje za svog ambasadora osuđenog ratnog zločinca? Da li to pokazuje poštovanje vladavine prava? Mi se svakako snažno zalažemo protiv takvog političkog poteza. Sačekaćemo da vidimo... - ističe Kosnet.

Pročitajte OVDE šta to Veselji namerava da uradi.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA