Najnovije

PROCURIO TAJNI DOKUMENT BELE KUĆE: Tramp sve već isplanirao! Ameri spremaju "dogovor veka", evo o čemu se radi (VIDEO)

List " Izrael Hajom" tvrdi da je dobio nacrt američkog "dogovora veka" predloga za rešavanje sukoba između Izraela i palestinske uprave koji je navodno dospeo do izraelskog Ministarstva spoljnih poslova. U dokumentu, koji je pušten u novine od strane anonimnog izvora, navodi se da će sporazum potpisati tri strane - Izrael, Palestinska organizacija za oslobođenje (PLO) i Hamas.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Nova država i podeljeni glavni grad

Prema pisanju lista, sporazum će predložiti stvaranje palestinske države na područjima Zapadne obale i Pojasa Gaze koja će se zvati "Nova Palestina". Dokument ne precizira političku strukturu nove države, ali ukazuje na to da će se u roku od godinu dana od njenog osnivanja održati demokratski izbori kako bi se formirala vlada, pri čemu svaki palestinski građanin ima pravo glasa. Istovremeno, izraelska naselja će ostati pod kontrolom Tel Aviva sa dodatkom nekoliko drugih naselja. “Izrael Hajom” nije precizirao koja će se naselja dodati.

I Izrael i Nova Palestina će skoristiti Jerusalim kao svoj glavni grad, navodi list, citirajući plan. Međutim, grad neće biti podeljen, već će ga „deliti“ obe države. Jerusalim će i dalje biti pod kontrolom izraelske opštine Jerusalim, ali će Nova Palestina upravljati obrazovanjem, plaćati opštinske poreze u zamenu, navodi se u američkom ugovoru. Status kvo u upravljanju svetim mestima u gradu će ostati u sadašnjem stanju.

Arapsko stanovništvo Jerusalima će, kako se izveštava, postati punopravni građani Nove Palestine, za razliku od postojećeg sistema dokumenata o stalnom boravku, koji može postati nevažeći ako osoba napusti grad na duži vremenski period. Štaviše, izraelski građani neće imati pravo da kupe domove Palestinaca i obrnuto, dodaje list.

Sudbina Pojasa Gaze

Prema navodnom dogovoru, granice Pojasa Gaze sa Izraelom i Egiptom biće otvorene za protok roba i građana. Štaviše, biće izgrađen „most“ visok 30 metara koji povezuje pojas Gaze i Zapadnu obalu. Polovinu izgradnje mosta navodno će finansirati Kina, dok će drugu polovinu podjednako finansirati Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU.

“Izrael Hajom” je naveo, pozivajući se na dokument, da će Egipat u roku od pet godina od stvaranja države iznajmiti nove teritorije Palestini u blizini pojasa Gaze. Zadnje je predloženo da služi kao osnova za izgradnju aerodroma, fabrika, kao i za komercijalne i poljoprivredne aktivnosti. U isto vreme, navodni sporazum kaže da Palestinci neće moći graditi kuće na zemljištu pod zakupom.

Bez vojske Palestine

Navodni američki dokument sugeriše da Nova Palestina neće imati vojsku, već policiju koja je jedina snaga naoružana lakim oružjem. U dokumentu se navodi da će Nova Palestina i Izrael potpisati sporazum o odbrani, koji će osigurati zaštitu od spoljne agresije.

Istovremeno, dokument će zahtevati od svih pripadnika Hamasa da se odreknu oružja. I Hamas i Izrael oslobodiće svoje zatvorenike godinu dana nakon izbora u Novoj Palestini, navodi list, citirajući dokument. Članovi Hamasa će nastaviti da primaju plate od država koje im pružaju podršku dok njihova struktura ne bude zamenjena novoformiranom vladom, prema navodnom planu.

Američki sporazum će, kako se izveštava, predložiti podelu planiranih 30 milijardi dolara investicija potrebnih za nacionalne projekte u Novoj Palestini za prvih pet godina između SAD, EU i zemalja Zaliva, s tim da one plaćaju 70 odsto od toga, jer će oni navodno biti glavni korisnici dogovora.

Ono što je primetno, navodno propušteni dokument ukazuje da će SAD biti spremne da odustanu od svog finansiranja strana, što krši potpisani sporazum, bilo da je u pitanju Hamas ili čak Izrael.

Anonimni visoki zvaničnik Bele kuće odbio je da potvrdi autentičnost dokumenta “Izrael Hajoma”, nazivajući ga "spekulativnim" i "netačnim". Takozvani "dogovor veka", koji je objavio Tramp, već je neko vreme u radu, ali malo detalja je dospelo u medije, dok je Hajomova publikacija do sada bila najdetaljnija.

List navodi da se mnoge tačke u dokumentu podudaraju sa izjavama Trampovog bliskoistočnog savetnika DŽereda Kušnera, dok je u isto vreme u suprotnosti sa nekim od prethodnih curenja, koji takođe nisu potvrđeni od strane američkih zvaničnika.

"Dogovor veka" trebalo bi da postane rešenje za sukob između Palestinaca i Izraelaca, koji je počeo stvaranjem jevrejske države 1948. godine. Ovaj sukob je doveo do nekoliko ratova između Izraela i njegovih arapskih suseda. Iako se trenutno ne vode nikakvi ratovi protiv Izraela, jevrejska država redovno izveštava da je napadnuta Hamasovim raketama koje dolaze sa teritorije Pojasa Gaze.

Veliko terorističko uporište u Siriji je pred predajom. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA