Najnovije

TRETIRAM VAS KAO NEPRIJATELJE: General Haftar objavio rat! Naredio napade na turske brodove, avione i objekte u zemlji!

Libijski general Kalifa Haftar je naredio svojim snagama da napadaju turske brodove i interese u severnoafričkoj državi, izjavio je njegov predstavnik za medije u petak, optužujući Ankaru da u libijskom sukobu podupiru Haftarove protivnike, odnosno islamističke milicije iz Misrate, Sirte i Tripolija.

Haftar (Foto: Jutjub)

Ova je tvrdnja tačna, jer Turska i Katar od prvog dana podupiru sve islamističke frakcije povezane s Muslimanskom bratstvom, čak i terorističke organizacije kao što je Ansar Al Šarija ili bivša Libijska borbena islamska grupa Abdelhakima Belhađa, bivšeg militanta Al Kaide koji je osnovao i vodio islamističke militante u borbi protiv snaga Muamera Gadafija.

“Vazduhoplovnim snagama su izdata naređenja za napad na turske brodove u libijskim teritorijalnim vodama”, rekao je general Ahmad Al Mismari.

“Turske strateške lokacije, firme i projekti koji pripadaju turskoj državi u Libiji smatraju se legitimnim ciljevima naših oružanih snaga”, dodao je general Libijske narodne armije Ahmad Al Mismari.

Takođe je izjavio kako će svaki avion koji dolazi iz Turske i pokuša sleteti u glavnom gradu Tripoliju biti tretiran kao neprijateljski. Isto vredi i za turske brodove koji pristaju u libijske luke.

Pr LNA je kazao kako će snage Haftara bez oklevanja napasti bilo koje tursko vojno prisustvo u Libiji.

Turska podržava islamističku libijsku vladu u Tripoliju. Militante koji podržavaju takozvanog premijera Fayeza Al Saraja je Turska snabdela bespilotnim letelicama i vojnim vozilima, dok su Haftarove snage dobile potporu Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrde diplomati.

Haftarova ofenziva na Tripoli je navodno „omela planove Ujedinjenih naroda za stabilizaciju Libije“, iako je veći problem takozvana „međunarodno priznata vlada u Tripoliju“, koja je islamističke militante pokušala primiriti tako da ih integriše u sigurnosne snage zemlje, što se pokazalo nemogućom misijom.

No, zapadne sile na ofanzivu Haftara ne gledaju iz tog ugla i samo se brinu da će kampanja za Tripoli narušiti proizvodnju nafte, stvarajući vakuum koji će iskoristiti militanti i da će još više migranata preko Mediterana krenuti prema Italiji.

Libija je poprište sukoba između suparničkih skupina od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine. NJegovo rušenje je stvorilo ogroman vakuum moći, što je dovelo do haosa i pojave brojnih militantnih grupa, uključujući terorističku grupu ID.

Pročitajte OVDE kome je odbrusio iranski ministar.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA