Najnovije

DŽABA SE AMERI NADAJU DA ĆE OTIĆI! Ruska vojska ostaje u Venecueli!

Izveštaji o masovnom odlasku ruskih vojnih i tehničkih stručnjaka iz Venecuele nisu tačni, kažu ruski zvaničnici. Saradnja sa Karakasom odvija se kao i obično, te treba da se proširi, navode oni.

Ilustracija (Foto: mil.ru/ Pravda)

U nedelju je "Vol strit žurnal" izvestio da je rusko vojno i tehničko osoblje napustilo Venecuelu, te da se brojka smanjila sa nekih 1.000 na nekoliko desetina. List je objasnio navodni odlazak zbog nedostatka ugovora i činjenice da je Moskva navodno shvatila da Karakas nema sredstava za plaćanje usluga ruskoj visokotehnololiškoj kompaniji i proizvođaču vojne opreme "Rosteku".

Sama kompanija je odbacila navode.

"Brojke koje je objavio `Vol strit žurnal` su preuveličane desetinama puta. Broj naših zaposlenih tamo je ostao isti već duži niz godina", navodi se u saopštenju pres službe "Rosteka".

Kompanija je objasnila da osim što ima stalno predstavništvo, da šalje grupe tehničkih stručnjaka "s vremena na vreme" u Venecuelu da izvrše radove na održavanju i popravci opreme koju isporučuje Rusija.

"Nedavno su završeni radovi na održavanju serije aviona", dodaje se u saopštenju.

Ruski državni izvoznik vojne opreme, "Rosoboroneksport", sa svoje strane, saopštio je da Moskva i Karakas zapravo planiraju da povećaju saradnju. Ruske kompanije "ostaju predane produbljivanju saradnje s Ministarstvom odbrane i drugim odelenjima venecuelanske vlade", navodi se u saopštenju "Rosoboroneksporta".

Ubrzo se oglasio u američki predsednik Donald Tramp, objavivši na Tviteru da je Rusija "uklonila većinu svojih ljudi" iz Venecuele. Nejasno je na šta je tačno mislio, jer osim demantija ruskih kompanija, do sada nije bilo zvaničnih saopštenja iz Moskve.

Dok vojna i tehnička saradnja između Rusije i Venecuele traje već godinama, u poslednje vreme je napravila veliku buku, usred pokušaja SAD-a da smene predsednika zemlje Nikolasa Madura i umesto njega postave samozvanog "privremenog predsednika" Huana Gvaida. Skromne vojne aktivnosti Rusije u Venecueli privukle su pažnju američkih političara i medija, što je izazvalo zahteve prema Moskvi da "izađe" iz onoga što Vašington smatra svojim vlastitim "dvorištem".

U poslednjim borbama Libijska nacionalna armija likvidirala je 31 borca tzv. Vlade nacionalnog okupljanja iz Tripolija i zarobila 21 vojno vozilo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA