Najnovije

TURCI SPREMAJU ŽESTOK ODGOVOR AMERIKANCIMA: Udariće ih tamo gde najviše boli!

Turska može odgovoriti na američke sankcije zbog kupovine S-400 preduzimanjem koraka protiv aviobaze „Indžirlik“ gde je bazirana američka avijacija, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Aviobaza „Indžirlik“ u Turskoj (Foto: Jutjub)

“Ako SAD uvedu sankcije, mi ćemo dati potreban odgovor. Možda ćemo preduzeti korak i prema vazdušnoj bazi ’Indžirlik‘. To nije pretnja niti ucena, već prirodni stav u ovim uslovima“, rekao je Čavušoglu televiziji „TGRT“.

Čavušoglu je dodao da, ukoliko ne budu isporučeni F-35, Turska će, dok ne proizvede svoje, potrebe podmirivati iz drugih izvora.

“Turska ozbiljno razmišlja o sopstvenoj proizvodnji naoružanja. Mi želimo da proizvodimo sopstvene lovce. Međutim, F-35 je nova tehnologija, zbog čega smo postali partneri programa i donirali 1,4 milijardi dolara. Međutim, sve je krenulo po lošem scenariju i nama ih neće dati. Znači - najprirodnije pravo Turske je da nadoknadi svoj deficit ovako kako smo i uradili - kupovinom S-400. Mi ćemo raditi isključivo u svojim interesima i tražiti druge alternative“, dodao je turski ministar.

Ministar je naglasio da je ruski raketni sistem S-400, u poređenju sa američkim „Patriotom“ - napredniji i da će početkom 2020. godine biti predat vojsci na korišćenje.

Turska ostaje članica NATO, ali ima pravo da sarađuje sa drugim državama, ako joj je to u interesu.

“Nemoguće je isključiti Tursku iz NATO. Alijansa donosi odluke konsenzusom i ako je samo jedna država protiv - odluka neće biti usvojena. Mi smo više od 50 godina bili članica NATO i to i ostajemo. Međutim, pri tome, mi nikome ne pripadamo. Turska je otvorena za ceo svet. Gde su njeni interesi - tamo ćemo i ići i niko to ne može da promeni“, objasnio je Čavušoglu.

„Iako Turska želi da stupi u EU, ona neće beskonačno čekati pred njenim vratima“, dodao je turski ministar.

Američko Ratno vazduhoplovstvo koristi aviobazu „Indžirlik“ za svoje potrebe.

Pročitajte OVDE kako je počela trka u naoružanju na Balkanu.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA