Najnovije

"SEDAM MRŠAVIH KRAVA" VLADAVINE SNS: Opozicija poslala jasnu poruku Vučiću na godišnjicu vlasti naprednjaka! (VIDEO)

Pre tačno sedam godina, nakon maratonske sednice parlamenta Srbije, izabrana je prva naprednjačka vlada.

Ivica Dačić je 27. jula 2012. godine postao premijer Srbije (Foto: Jutjub)

Tadašnji premijer Ivica Dačić, kao manjinski koalicioni partner, obećao je da će uvesti red u državi i nastaviti praksu otvorenosti prema medijima, dok je prvi potpredsednik te vlade Aleksandar Vučić najavio žestoku borbu protiv kriminala i korupcije koja će krenuti sa vrha. Sedam godina kasnije, sagovornici iz opozicije tvrde da nije ispunjeno nijedno od obećanja.

“Prva asocijacija na sedam godina naprednjačke vlasti mi je sedam mršavih krava. To je sedam teških godina za Srbiju i u političkom, ekonomskom i institucionalnom smislu, bez obzira što se režimska propaganda zdušno trudi da proizvede suprotan utisak“, kaže Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke.

Ukazuje da, uprkos prepakivanjima prve, druge i treće SNS vlade ostaje činjenica da je to sedam godina vlasti jedne stranke, čime su ubedljivo nadmašili period vladavine DS, DOS-a i DSS-a i približili se dužini Miloševićeve vladavine.

Vukadinović smatra da su brojke i izveštaji kojima se naprednjaci hvale uglavnom pogrešne ili istrgnute iz konteksta, naročito one koje se tiču pada nezaposlenosti koji je posledica enormnog odliva radno sposobnog stanovništva iz zemlje, koje je izgubilo svaku nadu da će u Srbiji biti bolje.

“Tvrdnjama o rastu BDP-a i poređenjem sa poslednjim godinama vladavine DS, vlast prikriva činjenicu da su sve zemlje, a ne samo Srbija, zbog svetske ekonomske krize beležile pad i stagnaciju. Gotovo svaka od brojki kojom se naprednjaci ponose je ili falsifikat ili je izvučena iz konteksta, pad je zabeležen gotovo u svim oblastima. Ubedljivo najveći pad u vreme njihove vladavine zabeležen je u sferi ljudskih sloboda, slobode informisanja i položaja opozicije i kritičkog mišljenja , koji su i stavljeni na margine kao nepoželjni. Ova vlast je šampion ne samo u Evropi, nego i u svetu u oblasti ugrožavanja medija, opozicije i ljudskih prava“, napominje Vukadinović.

Napominje i da smo došli u situaciju da Srbija „kao posledicu neprekidnih diplomatskih uspeha i pobeda na političkom i ekonomskom planu, kako tvrde prorežimski propagandni mediji, nema prijatelja u svetu i da nam svi rade o glavi“.

Boban Stojanović, politički analitičar, ocenjuje da je Srbija postala partijska država sa jednim čovekom od koga sve zavisi.

“Vladavinu SNS obeležila je pre svega koncentracija vlasti u rukama predsednika te partije Aleksandra Vučića, koji je apsolutno privatizovao vlast i postao osoba koja se pita za sve. Za ovo vreme su uništene sve institucije, ugušeni nezavisni mediji, stvoreno je nekoliko propagandnih televizija i tabloida. Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom su ili okupirane ili direktno kupljene od strane SNS.

Stvoren je potpuni medijski mrak i atmosfera straha i hajke na opoziciju, ali i svakoga ko se usudi da kritikuje vlast. Dovoljno je reći da smo imali političko ubistvo Olivera Ivanovića, kao i političke napade i pokušaje ubistva Borka Stefanovića“, ističe Stojanović.

Navodi i kreiranje atmosfere straha i nasilja, stalne prevremene izbore, ukidanje slobodnog nadmetanje političkih stranaka, okupaciju celog javnog sektora, raširenu zavisnost od partije, uz snažne pritiske na zaposlene.

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da su kriminal i korupcija glavna karakteristika vlasti i da su u to uključene i čitave porodice.

“Porodica Aleksandra Vučića, njegov otac i brat, porodica ministra finansija Siniše Malog, odnosno njegov brat, Ana Brnabić i njen brat“, kaže Obradović, podsećajući na nedavnu aferu sa fakultetskom diplomom ministra policije Nebojše Stefanovića.

“Posle sedam godina, potpuno je jasno da je Srbija postala talac jedne kriminalne organizacije koja se samo registrovala kao politička partija, te neoradikalske skupine samo izmenjenog imena u Srpsku naprednu stranku. Razmere kriminala i zločina koje je ona počinila prema ljudima i državi, jezive su. Podela na građane prvog i drugog reda, politika mržnje i laži, ponižavanja i drastičnog povećanja siromaštva dok režim ne krije ogromnu ljubavi prema tuđem novcu, tj. novcu građana i tajnim ugovorima – ali to više nije ni patologija samoljubivog Vučića, to je zločin prema narodu“, kaže Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Ona napominje da to nije više ni slika države, to je pre jedan strašan dosije pun nedela.

Slično tvrdi i Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, koji kaže da smo za ovih sedam godina postali zemlja laži i nerasvetljenih afera zbog kojih bi u normalnoj državi Vlada padala na svakih šest meseci.

“Srbijom danas upravlja organizovana kriminalna grupa koja je za sedam godina razorila sve institucije sistema, urušila sistem vrednosti, osiromašila i ponizila građane Srbije, zadužila zemlju za 10 milijardi evra, a sebi napunila džepove, razvila korupciju i kriminal, predala Albancima svu vlast na Kosovu…“, ističe Aleksić.

Dodaje da je u Srbiji zavladao potpuni medijski mrak, da se građani manipulacijama ubeđuju da je nastupilo zlatno Vučićevo doba, da su oni koji vladaju najbolji, a da su svi drugi lopovi, fašisti, izdajnici i odgovorni za sve što je loše.

Bilans sedmogodišnje naprednjačke vlasti za Zorana Lutovca, lidera Demokratske stranke, jeste povećana nejednakost, siromaštvo, emigracija, Srbija kao zarobljena država i sa neslobodnim i osiromašenim društvom.

“Političke slobode su na najnižim granama. Od slobodne države, postali smo delimično slobodna država, prema oceni Fridom hausa. Politička kultura je takođe na najnižim granama: politički protivnici se tretiraju kao neprijatelji koje treba uništiti. Nema političke odgovornosti, nema ni pravne odgovornosti ako si uz vlast. Nema podele vlasti. Jedan čovek je uzurpirao svu vlast. U Srbiji mediji nisu četvrti stub vlasti, nego su ili puki servis vlasti ili su potpuno potpuno marginalizovani ako kritikuju vlast“, ocenjuje Lutovac. Dodaje da nema ni vladavine prava, jer je pravo instrument u rukama onih koji vladaju. Ne odustaje se od pokušaja da se utiče na sudstvo – to potvrđuju predlozi amandmana za promene ustava u oblasti pravosuđa.

Lutovac tvrdi i da građani žive lošije nego što su živeli pre sedam godina i da o tome svedoče podaci Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, po kome pola miliona građana živi na granici apsolutnog siromaštva i nema za osnovne potrebe, dok 1,8 miliona živi u riziku od siromaštva.

„Na simpozijumu ‘Nejednakost u Srbiji’ u organizaciji SANU rečeno je da 20 odsto najimućnijih ima devet puta veća primanja od 20 odsto stanovništva sa najmanjim prihodima“, zaključuje lider DS.

Tatjana Macura, potpredsednica Stranke moderne Srbije, podseća da su naprednjaci i njihovi koalicioni partneri osvojili vlast obećavajući oštru borbu protiv korupcije i kriminala i brži ulazak Srbije u EU. Napominje da su obećavali su sve ono što se nije dogodilo nakon 5. oktobra 2000, ali da su od silne priče uspeli samo da usavrše postojeći sistem kriminala i korupcije, zamene kadrove, odnosno utkaju svoje ljude u sistem podređen maloj grupi privilegovanih ljudi naklonjenih SNS-u i njihovim partnerima.

Pročitajte OVDE kakav je haos nastao u Vladi Srbije posle izjave ministra Nenada Popovića.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA