Najnovije

TRKA U NAORUŽANJU: SAD rade na novim hipersoničnim raketama kojima žele nadvladati Rusiju i Kinu

Ranije ove godine, američke vazduhoplovne snage objavile su da su u ‘trci’ s Rusijom i Kinom u razvoju novih hipersoničnih raketnih sastava, pri čemu je Pentagon rekao kako će koristiti nove Trampove “svemirske snage” kako bi suzbili ruski i kineski napredak u ovom području.

Hipersonična raketa (Foto: army.mil)

SAD očekuje da će testirati najmanje dve hipersonične rakete do kraja 2019. godine.

Osim Pentagonovih sedam projekata hipersoničnih raketa, koji su već javno priznati, SAD takođe rade na „najmanje dva“ slična programa koji su obavijeni velom tajne, rekli su anonimni zvaničnici za časopis Aviation Week.

Tačna priroda novog oružja nije poznata, mada je izvor otkrio da su predstavljeni skraćenicama “HACM” i “HCCW”. Ove sraćenice pronađene su na Linkedin profilu Grega Sulivana, inženjera sa poznavanjem svih javno objavljenih hipersoničnih programa Ministarstva odbrane. 

Prema časopisu, akronimi “HACM” i “HCCW” nestali su sa Sulivanove stranice Linkedin, nakon što su novinari kontaktirali vazduhoplovne snage za više informacija. Vazduhoplovne snage nisu priznale postojanje nijednog programa s tim imenima.

Istoričar hipersoničnog oružja i bivši viši savetnik Ratnog vazduhoplovstva, Ričard P. Halion, izjavio je da bi HACM-ovi mogli biti gotovo za svako oružje, od supersoničnih krstarećih raketa do svemirskih raketa.

"Pa, H je očigledno hipersoničan." Ostatak predlaže kombinaciju "A" za napredne "ili" vazduh "ili" vazduh lansiran ". "C" za "konvencionalnu" ili "sposobnost" ili "koncept", "M" za "projektile", objasnio je dr. Halion.

DŽastin Bronk, naučni saradnik sa  Royal United Services instituta, britanskog istraživačkog centra sa sedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da bi se HCCW mogao zalagati za "hipersonsko protivgradno oružje", što bi podržalo njegovu teoriju da postoji očigledan nedostatak razvoja u presretanju hipersoničnih raketa u SAD, kako bi se suprotstaviti ruskim i kineskim mogućnostima hipersoničnog krstarenja.

Bronkova logika proizlazi iz činjenice da sedam priznatih programa SAD-a već uključuje razne vazduhoplove, morske i kopnene sastave, među kojima su i dve vrste sastava za povezivanje i hipersoničnog raketnog projektila. Programi pokrivaju spektar mogućnosti napada, od taktičkih i konvencionalnih do strateških.

Svaki projekt  ima bogat proračun i ugovoren je s velikim američkim kompanijama, uključujući Lockheed i Raytheon.  Predviđa se da će Pentagon potrošiti više od 10,5 milijardi dolara na istraživačke napore između 2020. i 2024., pri čemu će samo 7,95 milijardi dolara biti omogućeno za sedam drugih projekata.

Ranije ove godine, generalni šef Strateške komande SAD-a DŽon Hiten rekao je Odboru za oružane službe Senata da će njegova komanda imati problema sa najsavremenijim ruskim hipersoničnim oružjem u godinama koje predstoje. Prema generalu, ovo opravdava napore za širenje novog strateškog sporazuma o smanjenju naoružanja na takvo oružje. Taj ugovor bi trebao isteći 2021. godine, osim ako se ruski i američki pregovarači ne dogovore da ga produže.

Ruske hipersonične sposobnosti prvi je put otkrio predsednik Vladimir Putin u govoru prošle godine, sa sistemima koji uključuju vazdušni, morski i kopneni raketni sistem dizajniran da garantuje strateški odgovor Rusije u slučaju rata, bez obzira na američke protivraketne sisteme, pa čak i u slučaju prvog napada iz SAD. Putin je ranije upozorio ruske partnere da će povlačenje SAD iz Ugovora o anti-balističkoj raketi iz 2002. godine i odbijanje Vašingtona da učestvuje u zajedničkom raketnom štitu širom Evrope početkom 2000-ih primorati Rusiju da izgradi svoje sposobnosti u ovom području kako bi se garantovala globalna strateška stabilnost.

Rusija sve više potiskuje SAD sa indijskog tržišta oružja. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA