Najnovije

LOPOV ILI SVETAC?! Evo šta je na saslušanju rekao crkvenjak koji je držao taoce u patrijaršiji

Doneo sam pištolj u Patrijaršijski dom, ali nisam imao nameru da nekog povredim. Tražio sam 200.000 evra od crkve, ali sam želeo taj novac da upotrebim za odbranu uzurpiranih srpskih zemalja, pravdao se Branko Lučić (42).

Srpska patrijaršija (Foto: jutjub)

Bivši crkvenjak Branko Lučić (42) priznao je u petak u Višem tužilaštvu u Beogradu da je u sredu naoružan upao u prostorije Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, ali je tvrdio da nije imao nameru da nekoga povredi! Priznao je, takođe, i da je zahtevao da mu crkva isplati 200.000 evra, ali se pravdao da taj novac nije tražio za sebe, već za viši cilj - odbranu Kosova i Metohije i Crne Gore!

Da li je Lučić govorio istinu, za sada može samo da se nagađa, posebno zbog kontradiktornih podataka o njemu i razlozima zbog kojih je pre četiri godine "najuren" iz crkve.

“Osumnjičeni je priznao da je ušao u zgradu Patrijaršijskog doma sa pištoljem za koji nema dozvolu. Međutim, odlučno je negirao da je uperio oružje u blagajnika Radivoja M. i knjigovođu Mirjanu J. i da je hteo da im naudi. Spornih 200.000 evra iz kase crkve navodno je iz patriotskih razloga želeo da 'preusmeri' za odbranu uzurpiranih srpskih zemalja” - otkriva sagovornik detalje Lučićevog iskaza.

Branko Lučić je nekoliko meseci pre upada u Patrijaršijski dom otvorio Tviter nalog na drugo ime i započeo lični rat protiv ljudi bliskih Irineju. Kritikovao ih je, optuživao za krađu para od Crkve i za izdaju Kosova i Crne Gore, ali pošto te optužbe nisu imale nikakvog odjeka u javnosti, odlučio se da napravi talačku dramu. Tereti se za pokušaj iznude i nelegalno oružje.

Posle saslušanja tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor do 30 dana, što je sudija za prethodni postupak usvojio.

“Predloženo je da se osumnjičenom Lučiću odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo. U daljem toku postupka tužilaštvo planira da ispita očevice i svedoke ovog događaja” - precizirala je portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

Lučić se tereti da je 3. jula oko podneva sa pištoljem upao u u Patrijaršijski dom u Ulici kralja Petra u centru Beograda, u trenutku kada su se u prostoriji nalazili knjigovođa i blagajnik. Prema navodima krivične prijave, mahao je pištoljem i zahtevao da mu predaju 200.000 evra da bi taj novac odneo Srbima na KiM.

Pribrani blagajnik Radivoj M. krišom je uspeo da kontaktira policiju i ubrzo su u Patrijaršiju stigle dve patrole koje su uspešnom intervencijom savladale Lučića, oduzele mu pištolj i tako sprečile teže posledice. U tom trenutku u zgradi se nalazio i patrijarh Irinej, koji je bio na spratu iznad.

Lučić je, inače, od 2012. do 2015. bio crkvenjak u Crkvi Svetog Save, koja se nalazi odmah pored Hrama Svetog Save. Pre četiri godine preko medija je optužio sveštenike crkve i hrama za pljačku 30.000 evra od donacija! Ta afera je imala ogroman odjek u javnosti, ali se kasnije ispostavilo da je Lučić sve slagao! Istragom je utvrđeno da nije bilo nikakve pronevere, a njemu je nakon toga zabranjeno da služi u hramu.

S druge strane, ostale su spekulacije da je Lučić, možda, napravio dil sa osumnjičenim sveštenicima koji su mu, navodno, obećali deo para od donacija, ali da zaćuti o tom skandalu.

Pošto je istraga utvrdila da nije bilo pronevere, u Crkvu i u Hram Svetog Save vraćeni su svi sveštenici, ali ne i Lučić. Prema tom, malo verovatnom scenariju, bivši crkvenjak je zato upao u Patrijaršijski dom i tražio svoj deo para. 

Pročitajte OVDE koji je razlog iživljavanja nad dečakom u Šidu.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA