Najnovije

NEKA OD OVIH ORUŽJA SU TEK SADA OTKRIVENA: Huti pokazali čime raspolažu! Ovo mora da je šok za njihove neprijatelje! (VIDEO)

Huti (Ansar Alah) su otkrili svoje lokalno proizvedene rakete i bespilotne letelice na maloj vojnoj izložbi kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici povezani sa jemenskim oružanim snagama i vladom (vezano za Ansar Alah).

Hutska izložba naoružanja (Foto: jutjub)

Mahdi al-Mašat, predsednik Vrhovnog političkog saveta, otvorio je izložbu, koja je dobila ime po njegovom prethodniku Salehu Ali al-Samadu, koji je prošle godine ubijen od strane koalicije pod vodstvom Saudije. Ostali visoki jemenski zvaničnici prisustvovali su izložbi, uključujući i ministra odbrane Jemena u hutskoj vladi, generala-majora Mohameda Nasera.

Tokom izložbe, Huti su prvi put prikazali svoje Kuds-1 krstareće rakete, Badir-F precizno vođene taktičke balističke rakete, kao i Samad-1, Samad-3 i Kasef-2K bespilotne letelice.

Hutsko naoružanje (Foto: southfront. org)

Kuds-1 krstareće rakete

Izložba mučenice Saleh al-Samada za jemensku vojnu industriju pružila je prvi pogled na krstareću raketu Kuds-1, koju su Huti koristio u najmanje dva uspešna napada.

Ranije se smatralo da je projektil izveden iz iranske krstareće rakete Soumar, kopije sovjetske krstareće rakete Kh-55. Međutim, nove fotografije otkrivaju da raketa ima vrlo jedinstvene karakteristike, kao što je turbodžet motor na vrhu i statička krila.

Čini se da je raketni motor identičan TJ-100. Turbodžet motor, koji je proizveo češki PBS Velka Biteš, ne koristi se ni u jednoj poznatoj raketi. Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokazala je neke ostatke motora.

Huti nisu do sada otkrili nijednu specifikaciju rakete. Međutim, veruje se da ima domet više od 150 km. Što se tiče navođenja, projektil se najverovatnije temelji na inercijalni navigacijski sistem (INS) uz pomoć satelitskog navigacijskog sistema kao što je GPS ili GLONASS. Osim toga, raketa bi mogla biti opremljena nekim sistemom podudaranja konture terena (TERCOM). To bi omogućilo da projektil leti na maloj visini i ostane neotkriven od strane neprijateljskih radara. Krstareća raketa Kuds-1 pogodila je dolazni terminal u Međunarodnom aerodromu Abha 12. juna sa visokom preciznošću. Rakete su takođe korišćene u napadu 19. juna na al-Šukaik vodovodnu desalinizaciju i elektranu u jugozapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Badir-F precizno vođene taktičke balističke rakete 

Huti su prvi put otkrili Badir-F precizno vođenu taktičku balističku raketu 16. aprila. Uprkos tome, projektil je prikazan na izložbi Saleh al-Samad za jemensku vojnu industriju.

Imaju veći promer od svojih prethodnika, Badir-1 i Badir-1P. Veličina projektila je bliža veličini sovjetskog OTR-21 Tocka. Međutim, njegove linije dizajna su potpuno različite.

Samad-1 bespilotna letelica

Huti su na vojnoj izložbi prikazali i Samad-1.

Dizajn Samad-1 identičan je dizajnu Hezbolahovog Mirsad UAV-a. Libanska grupa je prošle godine u Muzeju otpora u južnom Libanu prikazala bespilotne letelice ovog tipa.

Čini se da je Samad-1 opremljen elektro-optičkim sistemom za izviđanje, zajedno sa dva linka za prenos podataka, koji su verovatno za kontrolu i prenos uživo. Ne smatra se da su bespilotne letelice sposobne da nose oružje bilo kog tipa. Međutim, Huti mogu verovatno opremiti Samad-1 sa bojnom glavom i koristiti ga kao samoubilački bespilotne letelice, slično drugim tipovima.

Kasef-2K bespilotna letelica

Izložba Saleh al-Samada za jemensku vojnu industriju pružila je prvi pogled na Kasef-2K UAV, koje su Huti uveli prvi put prošlog januara.

Kao što su mnogi stručnjaci očekivali, dizajn Kasef-2K je identičan dizajnu Kasef-1, koji je kopija iranskog Ababil-2, navodi se u izveštaju grupe za istraživanje naoružanja konflikta (CAR).

Koliko su Ameri do sada poslali vojne pomoći Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA