Najnovije

JEZIVO SVEDOČENJE NA SUĐENJU DUDAKOVIĆU: "Bilo nas je 70 do 80, četvoro dece, sahranjivali smo tela onih koji su umrli, neke su odvodili..."

Na suđenju Atifu Dudakoviću i ostalima Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svedoka Dušana Filipovića u kojem je naveo da su njega, njegovu suprugu Smilju i kuma Nikolu u septembru 1995. godine zarobili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Atif Dudaković (Foto: jutjub)

Svedok je naveo da su zarobljeni u selu Kolinići tokom akcije "Sana 95" i odvedeni u vojni hangar u Bosanskom Petrovcu. Ispričao je da je tu zatekao između 70 i 80 srpskih civila, među kojima je bilo četvoro dece, te da su neki izvođeni napolje i da se po povratku na njima videlo da su premlaćivani.

- Među zarobljenicima su bili i pripadnici Vojske Republike Srpske, ali ne znam tačan broj jer su stalno odvođeni u Bihać, a dovođeni novi - navodi se u iskazu.

Svedok je rekao da je bio u radnom vodu koji je skupljao i sahranjivao tela poginulih vojnika VRS iz Petrovca i okoline.

- U selu Krnjeuši sahranio sam osam poginulih srpskih boraca, a u groblju u Trešnjici 15 vojnika i civila. Iz Policijske stanice u Bosanskom Petrovcu sam izneo telo izvesnog 20-godišnjeg Tadića - rekao je Filipović.

Preminuli Milo Novaković u iskazu je naveo da je 14. septembra 1995. s vojskom počelo i povlačenje stanovništva Risovca, u kome je živeo. NJegov otac Slavko odbio je da napusti kuću i ostao u selu s još petoro ljudi. Novaković je kazao da vesti o ocu saznaje tek u avgustu 1999. godine, kada njegov rođak Radovan, nedaleko od prodične kuće u Risovcu, pronalazi skeletne ostatke, odeću i ličnu kartu na ime svedokovog oca Slavka, čiji je identitet potvrđen veštačenjem.

Pojasnio je da je njegova rođaka Koviljka Novaković, koja je ostala u selu, ubijena pored svoje kuće, te da su ubijeni i Milan Dragosavac i Dragan Ilić, a da su neki seljani razmenjeni.

Branioci optuženih uložili su prigovore na relevantnost, zakonitost i autentičnost iskaza, navodeći da iskazi nisu snimani, te da nijedan ni na koji način ne tereti optužene.

Dudakovića i 16 pripadnika tzv. Armije BiH optužnica tereti za zločine protiv čovečnosti u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu i ratni zločin nad civilima u opštini Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar.

Nagrađuju ubistva Srba! Veliki koljač dobija titulu za svoja nedela, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA