Najnovije

RUSKI PADOBRANCI UNIŠTAVAJU NEPRIJATELJE IZ VAZDUHA: Sistem nove generacije D-14 "Šelest" će vas zaprepastiti!

Glavni konstruktor naučno-istraživačkog instiuta (NII) za razvoj specijalne vazdušno-desantne opreme Vladimir Kačalov je izjavio da će testiranje perspektivnog padobranskog sistema nove generacije D-14 „Šelest“ započeti u bliskom vremenskom periodu. Radi se o potpuno novom tipu padobrana, koji će značajno unaprediti borbenu efikasnost vazdušno-desantnih sastava ruske armije.

Ruski padobranci (Foto: jutjub)

Konstrukcija novog padobrana D-14 „Šelest“ koji je specijalno razvijen za potrebe vazdušno-desantnih jedinica koje će biti opremljene novim tipovima individualnog borbeno-taktičkog kompleksa „Ratnik“, omogućiće izvođenje vatrenih dejstava, čak i dok se padobranci nalaze u vazduhu. Ovo je rekao glavni konstruktor NII za razvoj specijalne tehnike i borbene opreme, koji se nalazi u okviru holdinga „Tehnodinamika“ Vladimir Kačalov.

Kačalov je istakao, da je vazdušno-desantni sistem nove generacije D-14 „Šelest“ specijalno projektovan za padobrance koji eksploatišu individualni borbeno-taktički kompleks „Ratnik“. On je naglasio da se ovaj sistem principijelno razlikuje od prethodnih sistema. Jedan od ključnih zahteva prilikom njegovog razvoja je bio da padobranac može odmah da prihvati borbu, tačnije njegov raspored mu omogućava da dejstvuje po neprijatelju iz ličnog naoružanja, dok se još nalazi u vazduhu.

„Sada će padobranac preko sistema balističke zašite koji se nalazi na njegovim grudima, imati okačeno i streljačko naoružanje, koje će mu u svakom momentu biti dostupno. To kod ranijih padobranskih sistema nije bilo moguće, zato što se sa prednje strane nalazio rezervni padobran, koji je onemogućavao kačenje ličnog naoružanja u dosegu ruku“- rekao je konstruktor, dodavši da je zahvaljujući novoj koncepciji izrade padobrana omogućeno da padobranac po neprijatelju dejstvuje za vreme aktivnog izvođenja padobranskog desanta-skoka, tačnije dok se još nalazi u vazduhu.

Prema rečima konstruktora fabričko testiranje padobranskog sistemi nove generacije D-14 „Šelest“ će započeti u bliskom vremenskom periodu.

On je dodao da je kod novog sistema primenjena potpuno drugačija koncepcija padobrana. Do sada se glavni padobran, zajedno sa tansportnim kontejnerom nalazio na leđima padobranca, dok se rezervni padobran nalazio ispred, na njegovim grudima. Kod padobranskog sistema D-14 „Šelest“ i glavni i pomoćni padobran će biti integrisani na leđima padobranca, dok će transportni kontejner biti premešten napred. Za razliku od prethodnih sistema transportni kontejner će imati znatno veći teretni kapacitet.

Pored toga, novi sistem će imati nekoliko tačaka za dodatno kačenje različite opreme, od streljačkog naoružanja, pa sve do parcijalnih ranaca, vreća, transportnih kontejnera sa dodatnim teretom.

Čime je Republika Srpska počela da se naoružava, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA