Najnovije

UZMITE IM SVE! Sirijska vojska ima pravo na ratni plen: Pored ostale vojne opreme džihadistima zaplenili i ovu zver na gusenicama! (VIDEO)

Vojni inženjeri koji rade u i oko naselja Al-DŽabin i Tal Melh u provinciji Hama, na severozapadu Sirije, otkrili su tešku vojnu opremu, uključujući modifikovani tenk T-55, beli džip vrste kakav koristi ID tokom svojih kampanja širom Sirije i Iraka i teškog naoružanja, uključujući puške, minobacače, teške mitraljeze i kutije municije raznih kalibra.

Tenk T-55 (Foto: jutjub)

Ovo otkriće dolazi posle operacija u junu na čišćenju ostataka terorističkih snaga koje su se krile u Hami, a sirijska vojska je, kako se izveštava, rasporedila svoje elitne formacije “Tigrove” u to područje kako bi vratila kontrolu nad al-DŽabinom, Tal Melhom i drugim naseljima.

Sirijske snage i lokalne vlasti redovno otkrivaju spremnike terorističkih oružja, uključujući sve, od protivtenkovskih bacača TOV-a do naprednih MANPAD-ova. U junu su sirijske snage otkrile masovno izvlačenje četvorotonskog eksploziva C-4 u provinciji Dara, na jugu Sirije. Ostalo oružje i oprema američke, NATO i izraelske izrade redovno se nalaze u oblastima oslobođenim od terorističke kontrole poslednjih godina.

Građanski sukob u Siriji koji je podržan u inostranstvu počeo je 2011. godine i ostavio je čak 570.000 ljudi, a veći deo zemlje u ruševinama, a milioni Sirijaca su takođe izbegli iz zemlje u susednu Tursku, Liban i Evropu. ID je 2014. godine proglasio „kalifat“ širom Sirije i Iraka.

Boreći se zajedno sa svojim ruskim saveznicima i uz podršku Hezbolaha i Irana, sirijska vojska uspela je da oslobodi zemlju od “Islamske Države” do kraja 2017., a ostale terorističke snage sada su zatvorene u zoni deeskalacije Idliba na severu Sirije.

Osim većeg dela kurdske milicije na severoistoku Sirije, veći deo zemlje vratio se pod kontrolu Damaska, a vlada se sada fokusirala na obnovu. Prošle godine, predsednik Bašar el Asad procenio je da bi obnova mogla da košta čak 400 milijardi dolara i potrebno je 10-15 godina da se završi.

Modernizovani lovci Su-30SM najzad u sastavu ruskog vazduhoplovnog puka, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA