Najnovije

RAKETE KOJE LETE BRŽE OD ZVUKA! Sistem koji je Srbija kupila upravo je postao još moćniji, evo i kako!

Moćni ruski PVO sistem "Pancir-S1", čiju je nabavku nedavno ugovorila i Srbija, postao je još moćniji pošto je nedavno opremljen hipersoničnim raketama.

Pancir (Foto: Ria)

Reč je o raketama koje mogu da lete brzinom od pet mahova i više, što povećava brzinu ispaljivanja raketnog kompleksa, a samim povećava se i razorno dejstvo na mete. S obzirom na to da je Srbija nedavno kupila ovaj sistem od Rusije, stručnjaci veruju da postoji mogućnost da najnovije rakete uskoro stignu i u našu zemlju.

Dve vrste raketa

Valerij Slugin, inženjer za sistem protivvazdušne odbrane Konstruktivnog biroa "Šipunov", objašnjava da PVO sistem "Pancir-S1" sada ima dve vrste raketa.

- Postoje dve rakete koje se bore sa čitavim spektrom ciljeva. Jedna je standardna, druga je nedavno napravljena hipersonična raketa sa brzinom od pet mahova i više. Nova raketa brže doleće do cilja, što povećava brzinu ispaljivanja raketnog kompleksa. Pored toga, ne morate da ubacujete mnogo eksploziva u bojevu glavu rakete da biste raspršili fragmente. Veća brzina udara daje veću efikasnost fragmenata. Sistem "Pancir" može rešavati zadatke pomoću sistema daljinskog upravljanja raketama iz borbenog vozila - objašnjava Slugin, a prenosi portal Sputnjik, uz podsećanje da su Rusija i Srbija zaključile ugovor o nabavci jedne baterije od šest sistema "Pancir-S1, čija je realizacija već započeta.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS LJuban Karan kaže da odluka da Srbija kupi baš ovaj PVO sistem nije doneta brzopleto, već tek nakon sveobuhvate analize naših najboljih stručnjaka iz te oblasti.

- Osim toga, ne treba zaboraviti da je ruski lider Vladimir Putin lično sugerisao našem predsedniku da kupimo upravo ovaj sistem jer je znao da je izvanredan, ali i da će se dalje nadograđivati i unapređivati. To je svakako sistem koji će napredovati i po pitanju verovatnoće pogađanja ciljeva u vazduhu i po pitanju dometa - podvlači Karan.

Strah i trepet

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", ocenjuje da je usavršavanjem raketa, "Pancir" postao strah i trepet za sve vrsta letelica.

- Sada je njegova ubojita moć i efikasnost realizacije maksimalna. Posedovanjem hipersonične rakete koja ima odbrambeni karakter, bezbednost našeg vazdušnog prostora i kompletne državne teritorije postala bi jača i odvraćala bi svakog eventualnog agresora - zaključuje Bjegović.

Činjenice o sistemu "pancir"

* sistem za odbranu od aviona i krstarećih raketa
* poseduje 12 projektila i dva automatska topa
* može da napadne do četiri cilja istovremeno
* gađa mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara

Pročitajte OVDE   šta su to uvalili Hrvatima.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA