Najnovije

RUSKA RAKETA UDARILA NAJSKUPLJI AMERIČKI AVION? Izrael sakrio da su im Sirijci pogodili letelicu oružjem iz prošlog veka (VIDEO)

Izraelski avion američke proizvodnje F-35 pogođen je od strane sirijskih PVO snaga i to ruskim sistemom S-200, objavili su sirijski mediji.

F 35 (Foto: pixabay. com)

Ovaj incident desio se kada su izraelske odbrambene snage (IDF) 2017. godine napale svojim avionima protivavionsku bateriju sirijskih snaga, koja je ranije gađala izraelske avione.

Sirijska vojska potvrdila je izraelske udare i rekla da su naneli "materijalnu štetu" a sirijsko ministarstvo odbrane objavilo je da su izraelski ratni avioni prekršili vazdušni prostor Sirije na granici sa Libanom.

Međutim, ministarstvo je dodalo da su sirijske snage pogodile jedan od mlaznjaka "prisiljavajući izraelsku letelicu da se povuče", dok su Izraelci tvrdili da avion nije pogođen.

Prema nezvaničnim informacijama, sirijske odbrambene snage koristile su raketu S-200 kako bi oborile izraelski avion.

Nekoliko sati nakon raketnog incidenta sa Sirijom, izraelski mediji su objavili da je višenamenski borbeni avion F-35 postao neupotrebljiv zbog navodnog sudara ptica tokom trenažnog leta.

Međutim, izraelski izvori nisu bili u mogućnosti da pokažu fotografiju ratnog aviona F-35 posle "sudara sa pticama".

U tom trenutku nije bilo jasni ni da li F-35 može ponovo da postane operativan, jer je njegova nevidljiva prevlaka oštećena. Prema izraelskoj verziji, F-35 navodno više nije funkcionisao nakon sudara sa pticama uprkos činjenici da je avion ranije prošao sertifikaciju o udaru ptica sa odličnim rezultatima.

Inače, F-35 je najskuplji ratni avion na svetu koji su napravili Amerikanci, a čija cena iznosi oko 406,5 milijardi dolara.

Koja verzija priče je tačna i dalje nije jasno.

Sirijska vojska potpuno deblokirala autoput M5 Damask-Alepo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Southfront.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA