Najnovije

DA LI JE ERDOGANOV PAD NEIZBEŽAN? Na pragu je rata sa Sirijom, a ulazak u konflikt sa Libijom mogao bi skupo da košta turskog predsednika

Libijsko pitanje je pitanje života i smrti za Erdogana – jednosmerni pad turskog predsednika nakon što je feldmaršal Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar paralizovao vladu Nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava Turska sa sedištem u Tripoliju.

Erdogan (Foto: Sinhua/ Pravda)

Događaji u Libiji nesumnjivo podrivaju turskog predsednika Erdogana, jer je nedavno proširio svoje učešće u libijskoj krizi, izjavio je Bulen Aliriza, direktor i viši saradnik Turskog projekta za međunarodne studije i strateški institut.

Erdoganova podrška Fajez el-Saraju, koji je na čelu GNA, uključujući raspoređivanje trupa u Libiji, a protiv sve većeg napretka LNA, nije uspela da ubedi ni Rusiju, ni Sjedinjene Države ni Evropsku uniju u njegov projekat, kaže Aliriza.

LNA, vođena Haftarom, sada maršira unutar Tripolija, glavnog grada Libije u kom je osnovana GNA, u kampanji koju podržava Rusija, a koja je pokrenuta u aprilu. Haftar i LNA dobijaju podršku od Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Rusije, dok Turska i Katar podržavaju GNA priznatu od UN-a.

Situacija u Libiji je pitanje života i smrti za Erdogana, koji se suočava sa sve većim besom stanovništva u svojoj zemlji zbog bednih životnih uslova, sve lošije ekonomije i siromaštva koje „davi“ turski narod.

Pored toga, Ankara je pozvana da se suoči sa postupno eskalirajućim kurdskim gerilskim ratovima, kako u Siriji, severnom Iraku, pa čak i unutar Turske, jer kurdske grupe vrše snažne napade na vojne položaje i objekte.

Ishod rata u Libiji, koji će verovatno ići u korist Haftara, odrediće Erdoganovu budućnost, jer će neuspeh Turske značiti njegov kraj.

Nafta kao „oružje“ za Libijsku nacionalnu armiju

Proizvodnja nafte u Libiji opala je za oko tri četvrtine, pošto su snage lojalne Haftaru pre nedelju dana ugasile proizvodne jedinice, saopštila je Nacionalna naftna korporacija (NOC).

Pad, sa 1,2 miliona barela dnevno na nešto više od 320.000, prouzrokovao je procenjeni gubitak od 256 miliona dolara zbog zatvaranja velikih naftnih polja na jugu i luka na istoku zemlje, prenosi NOC.

Snage podržane od Haftara blokirale su glavne naftne terminale na istoku Libije, dan pre međunarodne konferencije u Berlinu, 19. januara, pozivajući na okončanje strane intervencije u sukobu i nastavak mirovnog procesa.

Potez da se blokira glavni izvor prihoda zemlje bio je protest protiv odluke Turske da pošalje vojne savetnike da podrže GNA.

Izvoz je obustavljen u nekoliko velikih izvoznih lučkih terminala u “naftnoj dolini” zemlje, a koji  imaju veliki udeo u izvozu libijske sirove nafte.  

Kompanija tvrdi da je „gorivo i dalje dostupno u većini područja“ u Libiji, ali je pozvala na zatvaranje „kako bi se osiguralo kontinuirano snabdevanje goriva u svim oblastima i vratio vitalni prihod libijskoj ekonomiji“.

Sprečen napad dronovima na najveću rafineriju u Siriji! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA