Najnovije

OVO NA ANTARKTIKU DOSAD NIJE VIĐENO: Za samo 9 dana dogodila se katastrofa koja bi mogla da utiče na ceo svet!(VIDEO)

Višednevni toplotni talas pogodio je severni vrh Antarktika ovog meseca. Nove fotografije koje je objavila NASA otkrivaju da se u tom razdoblju petina snega otopila na ostrvu Igl, koji se nalazi u sklopu Antarktičkog poluostrva.

Antarktik (Foto: pixabay. com)

Fotografije prikazuju ostrvo pre i posle toplotnog talasa koji ga je pogodio, pa su sad velike površinske zemlje vidljive, a otapanje leda stvorilo je i vodena jezera.

Na Antarktiku je ovog meseca zabeležena i rekordna temperatura od 18,2 stepena, a u četiri nedelje otopilo se čak 10 centimetara snega na Iglu – što je oko 20 odsto ukupne sezonske akumulacije snega.

"Nisam nikad video da se jezera tako brzo kreiraju na Antarktiku. To se moglo videti na Aljasci i na Grenlandu, ali ovde nije uobičajena pojava", kaže Mori Pelto, geolog s koledža Nikols u Masačusetsu.

Velika količina vode s Antarktičkog poluostrva slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog leta najviše doprineli otapanju leda i povećanju nivoa mora.

Naglo topljenje leda, čak i tokom leta, veoma je retko na Antarktiku, najhladnijem mestu na Zemlji.

Devetodnevni toplotni talas je posledica konstantno visokih temperatura, koje do 21. veka nisu zabeležene na ovom kontinentu i nastao je kao posledica globalnog rasta temperatura.

Ovog meseca visoki pritisak iznad rta Horna, koji se nalazi u čileanskom arhipelagu Ognjena zemlja, omogućio je da se topli vazduh nagomila i kreće. Severoistok Antarktičkog poluostrva najčešće je zaštićen od visokih temperatura zbog jakih vetrova koji tamo duvaju, ali su oni sada bili neuobičajeno slabi i nisu mogli da zaustave proboj toplog vazduha.

Ledene kape Antarktika već se tope velikom brzinom zbog toplote koja je zarobljena u atmosferi zbog zagađenja štetnim gasovima. Podizanje nivoa mora ugrožava milione ljudi koje žive u priobalju, a Antarktik sadrži dovoljno leda da podigne nivo okeana za gotovo 61 metar, prema procenama Svjetske meteorološke organizacije.

Pročitajte OVDE   kako to Evropa uzvraća udarac Americi.

Izvor: index. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA