Najnovije

SAKUPLJANJE OVIH TROFEJA ZA NJIH PREDSTAVLJA IGRU: Zašto teroristi u Siriji svakodnevno objavljuju informacije o T-90? (FOTO)

Svima je poznato da „lovci na tenkove“ koji deluju u terorističkim skupinama u Siriji, dobijaju specijalne bonuse za nanošenje što većih gubitaka oklopno-mehanizovanim jedinicama sirijske regularne armije. Tom prilikom, oni svojim nadređenima iz čisto lukrativnih razloga lažno prijavljuju uništavanje najsavremenije borbene tehnike koja se nalazi u redovima SAA. Oni veoma često znaju da onesposobljvanje starih osnovnih borbenih tenkova T-55/T-62 prijave kao T-90, jer za njihovo uništenje sleduje ozbiljna nagrada u masi zelenih novčanica.

Ruski tenk T-90 (Foto: RIA)

Oni su svesni da komandiri ili osobe koje poseduju ova novčana sredstva, veoma često nemaju elementarnog znanja, kada je u pitanju raspoznavanje oklopne borbene tehnike. Prepredenim džihadistima koji masno naplaćuju svoje „podvige“ ide na ruku i to što je većina tenkova dopunski modernizovana, tako da je na njih postavljen dodatni sloj oklopa i bočne protivkumulativne rešetke, što ih po spoljnim konturama približava modernijim tipovima (kao što je npr. T-90).

Osnovni dokaz za svoje tvrdnje džihadisti pokušavaju da potkrepe video klipovima. Na većini tih snimaka se vidi dejstvo vođenim protivtenkovskim raketama na ciljeve koji se nalaze na velikim daljinama. Ovo često zna da stvori problem kod neupućenih ljudi (u ovom slučaju komandira koji dele novčane nagrade) u raspoznavanju ovih tenkova. Dovoljno je da tenk bude malo modernizovan, i da mu se promeni osnovni spoljni izgled, pa da „prođe priča“ da se radi o ruskom tenku T-90, koji predstavlja glavni trofej džihadista.

Tu se metodologija „naplaćivanja“ nagrade već unapred zna. Grupa histeričnih džihadista- plaćenika bi okružili svog komandira, poturajući mu pod nos desetak mobilnih telefona sa jednim te istim snimcima, koji bi bez neke detaljnije provere isplatio ceo bonus. Samo da ih skine sa vrata.

Specijalizovani vojni portali su na pravu poplavu džihadističkih informacija koje ovih dana dolaze iz pokrajine Idlib regovali tako što su predstavili plakat na kome se nalaze razni modeli tenkova koje koristi sirijska vojska. Ovaj plakat predstavlja projekciju velikog broja terorista iz organizacije Hadžat Tahrir al Šam, u smislu, kako oni vide protivničke tenkove. Dakle, bez obzira da li se radi o tenkovima T-55, T-62 ili T-72, svi ovi modeli za njih predstavljaju „famozni“ T-90.

T-90S predstavlja eksportnu varijatnu osnovne verzije tenka T-90. Ovaj tenk je isključivo namenjen izvozu. Odlikuje ga snažno naoružanje, savremeni sistem za upravljanje vatrom, pouzdana oklopna zaštita i visok nivo pokretljivosti. Tenk poseduje sve karakteristike koje mu omogućavaju da se veoma efikasno bori u veoma složenim meteouslovima bez obzira na doba dana (dan/noć). Posebno je opasan u borbi protiv protivničkih tenkova, samohodnih oruđa i celokupnog spektra različitih oklopnih borbenih vozila.

Ruski osnovni borbeni tenk T-90S je u ovom momentu jedan od najrasprostranjenijih savemenih borbenih mašina na svetu. Prema različitim izvorima, u ovom času u operativnom naoružanju osam država (ne računajući Rusiju) ima više od 1,700 tenkova ovog tipa. NJegova uspešna borbena eksploatacija u Siriji je podigla rejtnig ovog tenka, koji predstavlja oruđe koje je jako cenjeno u svetu, i gde ga sve više armija želi u svojim redovima.

Rusi ispalili hipersoničnu raketu “Cirkon” sa borbenog broda, više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA