Najnovije

SVETA NOĆ U BEOGRADU: Srbi brane svoje svetinje! Podrška braći u Crnoj Gori! (FOTO)

Beograd jeste najljepši grad u Srbiji ako ne i na čitavom Balkanu. Megalopolis od toliko miliona stanovnika koji ima sve. I danju i noću sija nekim svojim čudno ukrašenim zvijezdama i pruža mogućnosti za svakoga ko živi u njemu. I dobre i loše. Loše ću preskočiti, jer želim da vam pišem o noći koju su u Domu omladine organizovali srbi Beograda za podršku vjernom narodu Crne Gore. Bratskom narodu, koji se na čelu sa Mitropolitom Amfilohijem bori nestvarnom željom, Božijom rukom vođen  da očuva svetinje. Da očuva svoj identitet i zavjet predaka. Veče je imalo naziv "Ne damo svetinje" u organizaciji udruženja srpskih domaćina, pravoslavnog sportskog društva Sveta Srbija i srpskog nacionalnog savjeta. 

Veče "Ne damo svetinje" u Domu omladine (Foto: Pravda)

Piše: Velimir Eraković

Počelo je himnom Države Srbije "Bože Pravde" i himnom litija koju je otpjevao crkveni hor u kome su bila i toliko mala djeca koja tek uče da hodaju. Smjenjivali su se pjesnici i pojci, praveći sliku one Srbije o kojoj sanjamo. Ne mogu i bilo bi nepravedno sve nabrajati, da ne zaboravim koga. Divno su govorili svi koji su učestvovali imajući samo jednu poruku, onu kako su i veče nazvali. A onda je izašao da besjedi najveći živi srpski pisac i pjesnik Matija Bećković. Toliko sam ga puta slušao, ali nikad nije govorio kao sinoć. Bio je toliko tužan, ljut na vlast u zemlji koja je zakonom ozvaničila bezakonje i zabranila mu ulazak u nju. Naviknuta na vedrog, pozitivnog, parodijom nadahnutog Matiju publika se smijala pojedinim njegovim riječima, a on je ustvari samo pokušao da im priredi i malo radosti. Pomenuo je sve svjetske crkvene poglavare i rekao da se dive onome što vide u tako maloj zemlji. Đukanovića je nazvao stečajnim upravnikom i dodao da je svim tim vjerskim poglavarima krivo što nemaju vlast kakvu ima Crna Gora. Krivo jer samo tako loša, osiona i satanska vlast koja je naslijedila ideologiju onih koji su Boga sahranjivali i ugonili stada u crkve ima čast, što joj je protivnik Amfilohije Radović. Rekao je da su isti takvi ubili Mitropolita Joanikija Lipovca i 126 srpskih sveštenika. Samo su ustaše pobile više. 

Na kraju je objašnjavajući težinu i vrijednost litija pomješao namjerno žive i mrtve. Ispričao je san kako najvećeg progonitelja pravoslavnih Crba tada Svetozara Vukmanovića Tempa vidi na čelu litije a iza njega, brata mu sveštenika čije je ubistvo on sam naredio. Publika se utišala i vidjela da se Matija posvetio velikoj muci Crnogorskoj, da nema parodije u besjedi i na kraju da se odrekao zauvjek zemlje koja je činila i dan danas čini takav zločin. Sišao je sa bine, onako tužan i ostavio drugima da duže govore od njega. Sve mi je bilo čudno, dok na binu nije izašao Budimir Dubak. 

Pričao nam je o tome kako je nastala pjesma "Razgovori" i da je upravo posvećena Bećkoviću. Na kraju su stihovi koje Matija govori njemu "Očev grob nijesam našao, a na grob one koja me rodila više nikad neću otići". Tada je svima u sali sve postalo jasno. I tuga Matijina i zločin Crnogorski. 
Sjajan je bio i Blagoje Baković, sa svojom poemom mravi i Milica Bakrač, Milutin Mićović recitujući o jagnjetu, Zoran Kostić o tome kako su mu ime oteli i na referendumu ga prekrižili i prekrstili u nekog arnauta. No neću više o pjesnicima, grijeh je da nekoga preskočim. 

Ivan Vučković, dramski umetnik nam je rekao besjedu Svetog Nikolaja Velimirovića o najvećem srpskom grijehu. Veliki Nikolaj tu govori o svim našim grijehovima, o kumovskoj sjekiri, caroubistvu, o tome kako je vojvoda Živojin Mišić kod povjerilaca na kraju založio svoj šinjel, kako je najveća srpkinja ikad Milunka Savić završila kao čistačica, sa toliko rana na bojištu i odlikovanja od Kralja Aleksandra, da bi prehranila porodicu, o tome kako je junacima sa Solunskog fronta bilo dozvoljeno da prose i mnogim grijehovima koje smo kao narod napravili, čak i Jasenovac zaboravili, ali da je najveći srpski grijeh nestrpljenje. Zato Srbi nikad ne budite nestrpljivi, završava Svetac. 

Zvuci gusala nijesu izostali i to posvećeni Cetinju i svim Petrovićima. NJihovoj borbi za srpstvo i tada takođe čuvanje srpskih svetinja i epske borbe za njih. Kao da je ova poruka  upravo poruka vjernicima u Crnoj Gori, veče se završilo izvornom Crnogorskom himnom Kralja Nikole "Onamo Namo" koju je pjevao svaki čovjek u sali. Na izlasku iz sale rukovao sam se sa Matijom Bećkovićem, upitao kako ste, a on mene jesu li te proćerali. Rekoh jesu, a Matija Bećković odlazeći, samo se malo osmjehnu i reče mi "Budi strpljiv, svi smo mi izbjeglice".

Milo preti vojnicima zbog litija, podoficir suspendovan! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA