Najnovije

BITKA ZA SARAKIB JE UPRAVO POPRIMILA NOVE DIMENZIJE: Stiglo je iz Rusije pravo u ruke Asadovih Tigrova (FOTO)

U borbama za oslobođenje sirijskog grada Sarakib učestvovale su jedinice 25.divizije specijalne namene poznatiji kao „Tigrovi“. Ove formacije su uglavnom naoružane automatskim puškama sovjetske/ruske proizvodnje AK-74M. Inače ruske specijalne jedinice koji deluju na prostoru Sirije opremljene su modifikovanim verzijama ove puške. Radi se o verziji oružja koja nosi oznaku AK-74M3.

U rukama “Tigrova“ primećene ruske/sovjetske automatske puške AK-74M (Foto: ANNA)

Prilikom kontraofanzive protiv proturskih pobunjeničkih snaga na prostoru provinciji Idlib (rejon grada Sarakib) angažovana je elita sirijskih ratnih jedinica. U operaciji su učestvovali pripadnici 25.divizije specijalne namene „Tigrovi“ (jačina oko 4 hiljade ljudi), delovi 105-te brigade Republikanske garde i libanskog pokreta „Hezbolah“. Pripadnici ove jedinice su fotografisani prilikom akcije “čišćenja” ovog grada. U njihovim rukama se mogla primetiti i automatska puška AK-74M.

Sam grad se nalazi na vitalno važnoj putnoj komunikaciji M5 koji povezuje praktično celu državu, od severa do juga. Na ovom prostoru su u poslednje dve nedelje vode žestoke borbe između sirijskih jedinica koje žele po svaku cenu da omoguće uspostavu saobraćaja na autoputu M5, i proturskih pobunjeničkih formacija koje nastoje to da spreče. Tokom ovih borbi samo mesto je više puta prelazilo iz ruke u ruku. Obe strane su pretrpele osetne gubitke.

U poslednjih 6 meseci je primetno tehničko i taktičko unapređenje najangažovanijih sirijskih jedinica. To se posebno odnosi na diviziju „Tigrovi“ koja u svom naoružanju poseduje veliki broj bespilotnih letelica i savremene pešadijske opreme. Borci su snabdeveni modifikovanim puškama, i optičkim sistemima za izvođenje borbenih dejstava u uslovima ograničene vidljivosti. Pored modela AK-74M u njihovim redovima se često mogu videti i puške iz savremenije „serije 100“.NJen tenkovski park je opremljen unapređenim verzijama osnovnih borbenih tenkova T-72 i T-55 (poboljšana oklopna zaštita), a u okviru ove formacije dejstvuje i najmanje jedna četa savremenih ruskih tenkova T-90.

Prilikom sinoćnje i jutrošnje operacije na prostoru Sarakiba, primećeni su borci divizije „Tigar“ koja je opremljena ruskim automatskim puškama AK-74M. Radi se o veoma pozudanom oružju na koje se mogu montirati različiti dodaci uključujući i potcevni bacač granata koji je veoma upotrebljiv protiv neprijateljske pešadije.

Rezultat operacije je takav da su združene jedinice sirijske armije i njenih saveznika uspele ponovo da zauzmu sam grad, i odbace neprijatelja 4-7 kilometara od centra grada. U ovim borbama je iz stroja izbačeno više od 150 neprijateljskih vojnika. Pretpostavlja se da polovinu ove cifre predstavljaju nepovratni gubici.

Inače ruski komandosi koji deluju na prostoru Sirije opremljeni su modifikovanim verzijama ove puške. Radi se o verziji oružja koja nosi oznaku AK-74M3.

Ova verzija je prvenstveno namenjena opremanju specijalnih jedinica. Od ranijih verzija se razlikuje po tome što su na nju integrisane „Picatinny“ šine, na koje se može nakačiti čitav spektar različitih dodataka. To se pre svega odnosi na različite vrste dnevno-noćnih nišana, kao što je recimo najnoviji kolimatorski nišan „Krečet“ ili monokular „Lunj“ koji je posebno efikasan prilikom izvođenja noćnih akcija. Ovi elementi omogućavaju efikasnu borbu sa neprijateljskim ciljevima na daljinama i do 1,000m.

Na pušci se nalazi laserski obeleživač, a opremljena je i podcevnim bacačem granata GP-34 (GRAU 6G34) u kalibru 40mm, efektivnog dometa i do 400m. Za razliku od svog prethodnika, GP-34 omogućava drastično povećanje borbene kadence u minuti (GP-30 10-12 gran/min.-GP-34 20 gran/min.).Ovaj podcevni bacač je proizvod čuvenog ruskog proizvođača „Ižmaš“ i nastao je na bazi standardnog armijskog bacača GP-30 „Obuvka“ (eksportna verzija „Granat“).

Drugačija je i konstrukcija na delu puške što se tiče kundaka, a puška koristi i providni okvir koji omogućava vizuelnu kontrolu nad potrošnjom municije.

Ova modifikacija je napravljena da se koristi zajedno sa balističkim borbenim kompletom „Permjačka-M“ tj. da bude njen integralni deo. Inače, ovaj borbeni komplet se sastoji iz 20 elemenata kao što je npr. kombinezon izrađen od kevlara, balističke ploče sa taktičkim prslukom, šlema sa zaštitnim naočarama i rukavicama i sl. Masa celog ovog kompleta iznosi najviše do 12 kg. Prema rečima proizvođača, balistički borbenim komplet „Permjačka-M“ štiti od municije ispaljene iz pušaka AK i AKM, SVD, M16A1, M16A2…

O novoj zaštiti ruskih pilota saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA