Najnovije

KON SAOPŠTIO NOVE VESTI! Korona ušla u KBC Dedinje! 292 novozaraženih virusom, preminulo još 7 ljudi (VIDEO)

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da je u Srbiji u poslednjih 24 sata još sedam osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 58, uz još 292 potvrđena slučaja virusa, ukupno 2.200.

Predrag Kon (Foto: Jutjub)

Kon je rekao da je od poslednjeg izveštaja testirano 1.192 osobe, od kojih su 292 bile pozitivne.

Hospitalizovano je 1.197 osoba a na respiratoru je 101 pacijent.

Do danas u 15 sati u Srbiji su testirane 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednjih 24 sata imali smo još sedam preminulih od Kovida 19, ukupno 58 preminulih, naveo je Kon.

Tri su osobe muškog, a četiri ženskog pola, proseka godina 64,5, precizirao je Kon.

On je dodao da je među ukupnp preminulima - 42 muškarca i 16 žena.

Korona rastrostranjena širom Srbije

Korona virus je rasprostranjen skoro u čitavoj Srbiji, a najviše je povrđenih slučajeva u Beogradu 876 osoba, što je skoro polovina, a zatim idu Nišu 90, Novom Sadu 86, Chupriji 83 i Vajevu 59, saopštio je Predrag Kon.

Kon je izneo podatke o broju obolelih po gradovima: Beograd 876 (49,6 odsto), Niš 90 (5,1 odsto), Novi Sad 86 (4,87 odsto), Ćuprija 83 (4,7odsto), Valjevo 59 (3,34 odsto), Kruševac 55 (3,11 odsto), Čačak 32 (1,81) odsto i Leskovac 30 (1,7 odsto).

Zatim idu, dodaje Kon, Kragujevac 28 (1,59 odsto), Paraćin 27 (1,53 odsto), Vranje 25 (1,42 odsto), Zaječar 25 (1,42 odsto, Jagodina 24 (1,36 odsto), Pančevo 22 (1,25 odsto), Novi Pazar 21 (1,19 odsto), Surdulica 19 (1,08 odsto), Subotica 16 ( 0,91 odsto), Užice 15 (0,85 odsto), Požarevac 13 ( 0,74 odsto), Kraljevo 12 (0,68 odsto), Kosovska Mitrovica 11 ( 0,62 odsto) i Pirot 11 (0,62 odsto).

U ostalim gradovima su jednocifreni brojevi potvrđenih slučajeva, dodao je Kon.

Zaštita medicinskih radnika postaje prioritet

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da posle slučaja pojave virusa na Institutu Dedinje medicinski radnici i njhova zaštita postaju prioritet.

“Ovaj slučaj pokazuje da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim moguć, što treba što pre suzbiti", podvukao je on.

Kon smatra da je korona virus u KBC Dedinje ušao preko pacijenata.

Kon je objasnio da se radi o slučajevima koji su bili u inkubaciji, i koji su nakon operacije razvili povišenu temperaturu.

Zbog dužeg perioda temperature izvršeno je testiranje koje je bilo pozitivno.

Na pitanje da li je sigurno da je bolest doneo pacijent, Kon je ukazao da polazi od toga, ali da postoji i druga mogućnost da je neko od zdravstvenih radnika imao neki asimptomatski oblik, ali da je logičije da se radi o pacijentu, pošto se bolest ispoljila posle operacije.

Rekao je da osobe koje nose virus, a nemaju simptome, daleko teže prenose virus, a kada nose zaštitnu opremu ni ne mogu ga preneti.

Kon je preneo da je na institutu Dedinje testirano 297 osoba, od kojih je 67 zdravstvenih radnika i devet pacijenata koji su pozitivni na virus korona.

“Kod pacijenata su sve blage forme, a kod zdravstvenih radnika, od kojih je 11 lekara, u šest slučaja su blage forme oboljenja, a u 61 asiptomatske, to jest nemaju nikakve znake bolesti”, objasnio je on.

Rekao je da je ovo nova situacija o kojoj će se raspravljati na Kriznom štabu gde treba doneti dodatne odluke vezano za testiranje pre operacija.

Rekao je da, kada se otkrije infekcija kod medicinskog radnika on se udaljava sa posla dok ne budu izvršena dva negativan testiranja.

Istakao je da se zbog aktuelne situacije otkazuju sve operacije koje nisu hitne.

Takođe je preneo podatke o staračkom domu “Stara pruga”, gde je zaraženo 15 osoba.

“Svi zaraženi su dobili neophodnu negu, a četiri korisnika koji nisu inficirani su izmešteni, te se dezinfekcija objekta vrši danas”, kazao je Kon.

Rekao je da je važno da privatni starački domovi primenjuju preporuke Ministarstva zdravlja.

Broj testiranih svaki dan sve veći

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se broj testiranih na korona virus povećava iz dana u dan i dodao da očekuje da u toku ove nedelje taj broj na dnevnom nivou bude 1.500.

On je rekao da je zadovoljan brojem testiranja, ali ne u potpunosti.

“Ono što je jako bitno, to je da su svi sa blagim simptomima ili bez simptoma što nama, koji se duže bavimo ovim poslom, nešto znači, ali ne bih da prejudiciram. U svakom slučaju, to je mnogo bolje nego da su većina sa težim ili srednje teškim simptomima”, rekao je Kon.

To i jeste važno da se eventualni nosioci virusa otkriju što pre, odnosno što ranije.

Dodao je da se razmišlja o tome da se pređe na što šire testiranje.

Testirano 868 zdravstvenih radnika, 160 bilo pozitivno

Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je do sada testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno na prisustvo virusa.

Kisić je navela da u ukupnoj strukturi obolevanja zdravstveni radnici čine 8,38 odsto.

“To je ukupno opterećene obolevanja u zdravstvenim ustanovama”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić-Tepavčević: Primeri oporavka daju nadu

Darija Kisić-Tepavčević rekla je da primeri osoba koji su skinuti sa respiratora, a potom sponatno dišu i oporavljaju se, daju nadu da će biti još takvih slučajeva.

Kisić-Tepavčević je upitana za zdravstveno stanje osoba na respiratorima, rekla da ne može da govori o tome, ali je dodala da se svakako radi o kritičnom stanju, čim se neko nalazi na tom uređaju i zahteva veštačko disanje.

“Ohrabrujuće je da smo imali slučajeve gde je postepeno dolazilo do spontanog disanja. Stalno navodimo prvi primer, mladića 85-to godište, koji je uspešno skinut sa repiratora, koji spontano diše i koji se oporavlja. To su osobe bez drugih pridruzenih stanja koja komplikuju situaciju, i vidimo da je moguće I nadamo se da će biti daljih primera”, podvukla je ona.

 

Pročitajte OVDE zašto imunolog Srđa Janković traži uvođenje 24-satovnog policijskog časa.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA