Najnovije

SRPSKI GRIFONI PODIGNUTI NA NAJVIŠI NIVO: 72. brigada za specijalne operacije u rangu svetskih! (FOTO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obuci Bataljona za specijalne operacije "Grifoni" 72. brigade za specijalne operacije, koji na prevodnici "Kajtasovo", izvode obuku po temi - izvođenje protivterorističkih dejstava na objekte rečnog saobraćaja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

72. brigada za specijalne operacije (Foto: mod.gov.rs)

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, i tokom borbe sa virusom Kovid 19 su pokazali svoju vrednost, istakao je ministar odbrane.

72. brigada za specijalne operacije (Foto: mod.gov.rs)
 
- Kao što su se pokazali tokom borbe protiv kovida, na čemu im iskreno zahvaljujem, tako su pokazali i da se njihov povratak u kasarne, u svakodnevni život, dogodio veoma brzo i bez ikakvih problema. Oni su već sada počeli sa uvežbavanjem, sa nastavkom svakodnevnog pripremanja i obučavanja, i pokazuju da 72. brigada za specijalne operacije nema razloga da se stidi nijedne druge specijalne jedinice na svetu - istakao je ministar odbrane i dodao da su opremljeni najsavremenijim naoružanjem, najboljom i najnovijom opremom, a da kvalitet tih ljudi može da služi samo na ponos čitavoj Vojsci Srbije.

72. brigada za specijalne operacije (Foto: mod.gov.rs)
 
Komandant Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ potpukovnik Dragan Kužet istakao je da je ta jedinica namenjena za izvršavanje specijalnih operacija u svim zemljišnim i meteorološkim uslovima.

72. brigada za specijalne operacije (Foto: mod.gov.rs)
 
- U protekla četiri dana realizovali smo obučavanje na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, odnosno na prevodnici „Kajtasovo“, gde smo sjedinili sve oblike obučavanja, čime smo prikazali da smo sposobni da reagujemo na kopnu, vodi, pod vodom i u vazdušnom prostoru. Na samom uvežbavanju moglo se videti da su pripadnici bataljona osposobljeni za izvršavanje namenskih zadataka, na šta država Srbija može da bude ponosna i sigurna da će svaki zadatak stavljen pred bataljon biti realizovan – naglasio je potpukovnik Kužet.

72. brigada za specijalne operacije (Foto: mod.gov.rs)

Desant ronilaca iz vazduhoplova i čamaca na vodu, zatim desant primenom tehnike za brzo spuštanje i izvođenje diverzije na objekte rečnog saobraćaja, kao i evakuacija vodenim putem, aktivnosti su koje su prikazane tokom današnjeg obuke, kojoj je prisustvovao i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.

72. brigada za specijalne operacije (Foto: mod.gov.rs)
 
Tokom obuke angažovana je 82. četa rečnih diverzanata, uz sadejstvo druge čete za specijalne operacije i helikopterske jedinice RV i PVO.

Pročitajte OVDE o ustaškom skandalu u Srbiji!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA