Najnovije

RUSIJA ĆE SPASITI SEVERNU KOREJU: Preti im velika katastrofa

Nepoverenje Severne Koreje u ostatak sveta i dalje je veće nego pretnja glađu koju je prošlog meseca najavio predsednik Kim DŽong Un pripremajući građane za „najgori ishod”, što je probudilo sećanja na kataklizmu devedesetih godina prošlog veka. Iako je saopšteno da nema zaraženih virusom korona, na čemu Pjongjang istrajava, granice su hermetički zatvorene, pa je nemoguće proveriti ove konstatacije, mada je malo verovatno da su one istinite.

Severna Koreja (Foto: Pixabay)

Pandemija je doprinela da se Severna Koreja dodatno izoluje, odbili su pomoć u vakcinama iz niza zemalja i odlučili da „zapečate” granice kako bi pokušali da spreče ulazak virusa u zemlju. Ilustrativan primer koji pokazuje da u vreme ograničenja zbog pandemije nije lako ni izaći iz ove države dogodio se početkom februara, kad je grupa od osam članova porodica i nekoliko zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pjongjangu prešla granicu tako što su se sami vozili prugom železničkim kolicima, pošto ne funkcioniše nikakav prekogranični prevoz.

Ali ovo zatvaranje granica izazvalo je i blokadu uvoza hrane, đubriva, goriva i drugih proizvoda, a Kim DŽong Un je priznao da se zemlja suočava s nestašicom hrane, opisujući situaciju kao „napetu”. Ne treba zaboraviti da je novonastala situacija samo produbila štetu već nanetu međunarodnim trgovinskim sankcijama koje su smanjile zalihe hrane.

Rusija, koja održava dobre odnose s Pjongjangom, ponovo je ponudila pomoć u suzbijanju virusa, što bi podrazumevalo snabdevanje vakcinama i drugom medicinskom opremom, dok se drugi vidovi humanitarne pomoći već isporučuju. Ministar ruske diplomatije Sergej Lavrov u sredu je potvrdio da Rusija nije registrovala nijedan slučaj infekcije virusom u Severnoj Koreji i da smatraju da je to zbog toga što su vlasti od početka pandemije uvele najoštrije mere izolacije i sprečavanja unošenja virusa preko granica.

Preko svoje ambasade u Pjongjangu Rusija je već nekoliko puta nudila pomoć u vakcinama, ukoliko je potrebna. Lavrov je rekao da preko svog diplomatskog predstavništva redovno dobijaju izveštaje o razvoju situacije, i to „potpune izveštaje”, kako je rekao šef diplomatije. Rojters je objavio da veliki broj izveštaja ukazuje na nestašice hrane i da je Kim DŽong Un naredio vojsci da distribuira hranu.

Novinska agencija Jonhap prenela je, pozivajući se na severnokorejsku novinsku agenciju KCNA, da je Kim DŽong Un na zasedanju Politbiroa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje 29. juna govorio o ozbiljnom incidentu u zdravstvenom sektoru, koji bi mogao da pokrene veliku krizu u vezi s bezbednošću države i njenih građana. Nisu objavljeni detalji, a navodno je prošle sedmice smenjeno nekoliko zvaničnika, uključujući i jednog od pet članova Stalnog odbora, u kojem je i severnokorejski predsednik. Bi-Bi-Si navodi da održavanje proširenog sastanka Politbiroa 11 dana nakon plenarne sednice sugeriše da je situacija s kovidom 19 ozbiljan izazov. Takođe se smatra da komentar Kim DŽong Una može biti u vezi s kršenjem sistema karantina zbog virusa ili otkrivanjem trgovinske švercerske rute na granici s Kinom.

Nedugo posle Kimovog oštrog i neočekivano otvorenog govora, u kojem je rekao da poljoprivredni sektor nije ostvario zacrtane ciljeve zbog prirodnih nepogoda (serija tajfuna uništila je useve), Lavrov je ponovio rusku ponudu za isporuku vakcine i medicinskog materijala. Rusija je ranije uputila poruku Severnoj Koreji da „ne mogu svi da podnesu neviđeno snažna, sveobuhvatna ograničenja”.

Ujedinjene nacije su u sredu objavile procenu da će se Severna Koreja suočiti s nedostatkom hrane od oko 860.000 tona ove godine. Prema izveštaju koji je na svojoj internet stranici objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) predviđa se da će Severna Koreja proizvesti „gotovo prosečan nivo” od 5,6 miliona tona žitarica ove godine. Severnoj Koreji je potreban još 1,1 milion tona žitarica da prehrani svoje stanovništvo, a s obzirom na to da je komercijalni uvoz zvanično planiran na 205.000 tona, Severna Koreja će se verovatno suočiti s nedostatkom hrane.

O čemu su razgovarali Putin i Bajden, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA