Najnovije

ČEČENSKI LIKVIDATORI STIGLI NA KOSOVO: Ko ih je poslao i kako su došli?

Prisustvo pojedinaca povezanih sa militantnim grupama daje potpuno novu perspektivu bezbednosne situacije na Kosovu. Pojava Čečena koji su stekli "slavu" kao poželjne plaćene ubice i likvidatori u evropskom podzemlju predstavlja veoma negativan razvoj događaja, poručio je Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Likvidator (Foto: Pixabay)

Kako navodi Obradović "od velike je važnosti to  što je naša država ostvarila saznanja i prikupila informacije o planovima ovih pojedinaca".

"Kredibilno prikupljeni podaci dodatno daju snagu našem državnom rukovodstvu da se postavi na pregovorima. Sa druge strane bitno je da su ti podaci učinjeni dostupnim snagama NATO što daje potpuno novu perspektivu bezbednosnog izazova. Sad imamo aktere sa strane, čije delovanje je moglo nepovratno da utiče na kompletnu bezbednosnu dinamiku i da uništi perspektive za dalje pregovore.
Ostaje nerazjašnjeno ko je te ljude poslao, za čiji račun su delovali i ko ih operativno usmerava.

Bitno je razgraničiti da li je grupa delovala po ideološkim ili komercijalnim osnovama", kaže Obradović za Kosovo onlajn.

Naš sagovornik navodi da "Čečenija predstavlja bazu savremenog džihada, i njihove unutrašnje razmirice ne treba da nam zamagle putokaz ka pravim inspiratorima ove čečenske akcije". 

"Cela ova raskrinkana aktivnost nam pokazuje da su određeni krugovi spremni da dovedu aktere izvan ovog područja da obave najprljavije poslove, jer očigledno sve je teže uzeti lokalne izvođače subverzivno-terorističkih akcija. Sama ta činjenica poziva i Beograd i Prištinu da ne dozvole da se u ovim napetim trenutcima odigra neka operacija pod lažnom zastavom, čije posledice će osećati generacije naših građana u budućnosti. Pored pregovora i političke borbe, sva je sumnja da imamo pravi tajni rat čiji je cilj da procese odvuče u pravcu sukoba i potpunog uništenja poverenja među stranama u pregovorima, sa potpunom kompromitacijom posrednika u dijalogu. Ostaje da se vidi da li se čečensko-čečenski sukob i rivalstvo sele na Zapadni Balkan, da li svedočimo igrama sa duplim kombinovanjem, ili je samo "slučajnost" da je neko angažovao baš ova lica koja su očito pre dolaska na Kosovo bila prisutna na teritoriji Srbije sudeći po tablicama automobila koje su navedene", rekao je Obradović.

Više o situaciji na Kosovu i Metohiji pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA