Najnovije

VELIKO HAPŠENJE U RUSIJI: Novinarka prikupljala vojne podatke pa pala

Alsa Kurmaševa iz RSE-a optužena je i da se nije registrovala kao strani agent.

Ruska policija uhapsila je novinarku Radija Slobodna Evropa (RSE), koji finansira SAD, Alsu Kurmaševu pod optužbom da se nije registrovala kao strani agent, prenosi RT.

Kako se navodi, Kurmaševa je uhapšena u gradu Kazanju u centralnoj Rusiji.

Lokalna novinska agencija Tatar Inform prenosi da ruski istražitelji veruju da je u septembru 2022. Kurmaševa, koja ima rusko i američko državljanstvo, "namerno prikupljala vojne podatke o aktivnostima Rusije kako bi ih dalje prenela stranim izvorima", što bi potencijalno moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost Rusije.

Dodaje se da je urednica došla do podataka o nekoliko profesora lokalnih univerziteta koji su navodno bili mobilisani u vreme sukoba u Ukrajini, a zatim nastavila da koristi informacije za sastavljanje "alternativnih analitičkih materijala" za strane institucije koje bi diskreditovale Rusiju.

Vlasti takođe, kako se navodi, veruju da je Kurmaševa prekršila ruski zakon, jer nije dostavila neophodna dokumenta kako bi se registrovala kao strani agent. 

Kurmaševa bi mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom do pet godina ili novčanom kaznom do 300.000 rubalja (3.000 dolara), navodi RSE, koji je tražio njeno oslobađanje.

Naime, Kurmaševa je živela u Pragu do maja, kada je otputovala u Rusiju zbog porodične vanredne situacije, dodaje RSE.

NJena dva pasoša zaplenjena su 2. juna kada je pokušala da se vrati u Prag i kažnjena jer nije obavestila ruske vlasti o svom američkom državljanstvu.

Prema ruskom zakonu, pojedinci i organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva mogu biti proglašeni stranim agentima, što potencijalno urušava njihov kredibilitet u ruskoj javnosti.

GORI AVDEJEVKA! Ruska vojska krenula u drugu fazu udaraca, pada ključni pravac

Izdvojeno: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA