Najnovije

AMERIKANCI JAČE NEGO IKAD OTVARAJU DRUGO RATNO ŽARIŠTE - Hoće li im se konačno obiti o glavu?

Sjedinjene Američke Države dele cilj Izraela koji želi da uništi vojnu infrastrukturu Hamasa u Gazi, što je moguće samo uz kopnenu invaziju, međutim uticaj Vašingtona već oblikuje način na koji će taj napad biti izveden, piše Blumberg.

Tri neimenovana izraelska zvaničnika kažu da su uloga i uticaj SAD u ratu protiv Hamasa dublji i intenzivniji od bilo kojeg koji je Vašington imao u prošlosti.

Vašington je zabrinut da bi izraelska invazija mogla da privuče libanski Hezbolah koji ima podršku Irana, što bi moglo da otvori drugi front i izazove širenje sukoba koji bi uništio napore adminstracije DŽozefa Bajdena da stabilizuje region sklapanjem mirovnih sporazuma između Izraela i ključnih arapskih zemalja.

„Predsednik Bajden je fokusiran na smanjenje šanse da se ovaj rat proširi na drugi front. To je njegov glavni cilj“, rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

POLA UKRAJINE BIĆE REINTEGRISANO U RUSKU FEDERACIJU: Iz dokumenta...

„Bajden želi da Hamas bude poražen, ali on takođe želi da zadrži strateške saveze i mirovne sporazume između Izraela i arapskih zemalja i da ih proširi, kako bi produbio američko vođstvo na Bliskom istoku“, rekao je bivši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilead.

Bivši izraelski ambasador u Vašingtonu Majk Oren rekao je da Bajden podstiče Izrael da bude oprezniji i ukoliko bude ušao u Gazu i kad odgovara na napade Hezbolaha iz Libana.

Pojedini stručnjaci smatraju da će Izrael verovatno poslati specijalizovane snage, uz podršku redovnih trupa i vazdušnu podršku, da idu od vrata do vrata kako bi eliminisale ili zarobile lidere Hamasa.

KAKVO TO ORUŽJE KORISTE UKRAJINCI NA FRONTU? Očigledno je da koriste hloropikrin, municija punjena hemikalijama

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA