Najnovije

POPIS NEĆE BITI ODRŽAN OVE GODINE? Crnogorski ministar pravde dao svoj sud

Kad god da se desi popis, za dva, tri ili šest meseci, zar mislite da ni tada neće biti kampanje kakvu gledamo ovih dana, upitao je Marko Kovač.

Ministar pravde Crne Gore u vladi u tehničkom mandatu Marko Kovač izjavio je da će popis stanovništva verovatno biti odložen na duži period, a ne samo na mesec dana, kako je to najavio mandatar Milojko Spajić.

Kovač je kazao kako ne očekuje da popis bude održan u ovoj godini, a kao argument toj tvrdnji navodi da nova većina govori o izmenama zakona, što je, kaže, pokazatelj da je planirano odlaganje popisa na duži period.

Smatra da je još uvek aktuelna vlada čiji je član, stvorila sve preduslove da popis bude sproveden, te da nema razloga da se odugovlači.

"Ovo treba da bude statistički pokazatelj koji bi morao da bude redovan proces. Zašto je neko doveo do politizacije, drugo je pitanje", kazao je Kovač.

On je rekao da institucije sada jesu u v.d. stanju, ali ne dovodi se u pitanje spremnost da popis bude sproveden bez bilo kakvih problema. Kovač kaže da sve što je moglo da ugrozi bezbednost popisivača mora da bude detaljno ispitano.

"Kad god da se desi popis, za dva, tri ili šest meseci, zar mislite da ni tada neće biti kampanje kakvu gledamo ovih dana", kazao je Kovač.

Sada se, kaže, očekuje formiranje nove vlade koja ima pravo da donosi odluke samostalno. On je naveo da se očekuje kako će novi predsednik parlamenta biti izabran naredne sedmice, a onda i nova vlada.

Na pitanje zašto aktuelna vlada ne sprovodi preporuku iz rezolucije Evropskog parlamenta, o odlaganju popisa do okončanja političkog zastoja, on je rekao da poštuje rezoluciju ali da ne misli da ba sve što su preporuke mora da bude prihvaćeno.

Kovač tvrdi i da su procesno gledano, sve pretpostavke ispunjene da se popis sprovede kako je zakonom predviđeno.

ŠAMAR KIJEVU: Rat na granicama Izraela otkrio je uznemirujući problem za Ukrajinu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA