Najnovije

NISU NI SKOT RITER NI MEKGREGOR: Amerikanci koji shvataju da Ukrajina puca po šavovima

Profesor Univerziteta Kolumbija DŽefri SAKS: Koren aktuelnog sukoba u Ukrajini seže u vreme kada su SAD, nakon raspada SSSR-a, odlučile da NATO prošire do granica Rusije. Ukrajina umire krivicom Sjedinjenih Država i zbog želje Kijeva da realizuje nemogući cilj – da uđe u NATO. Henri Kisindžer je tačno rekao: "Možda je opasno biti neprijatelj Amerike, ali biti prijatelj Amerike je fatalno“.

Bivši američki vojni obaveštajac Toni ŠEFER: Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski već je shvatio da gubi, ali još nije siguran da li mu je najpametnije da mirno sedi kako ne bi skretao pažnju na svoj poraz.

Ruski lider Vladimir Putin potpuno je svestan da se ukrajinski sukob razvija u njegovu korist, izjavila je za Foreign Policy Fiona Hil, bivša direktorka za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.

Dodala je da rat u Ukrajini postaje unutrašnji problem za mnoge zapadne zemlje, pa ruski lider s pravom računa da to može potkopati njihovu podršku Kijeva i navesti ih da od Vladimira Zelenskog zatraže da počne pregovore pod uslovima Moskve.

Hil je posebno istakla da je sam Zapad je postao žrtva sopstvenih prenaduvanih očekivanja od ukrajinske kontraofanzive.

Naglasila je da je Sjedinjenim Državama potreban „inteligentniji razgovor o sposobnostima ukrajinskih oružanih snaga“.

Hil nije radikalni kritičar američke „ukrajinske politike“ poput Skota Ritera i Daglasa Mekgregora. Ona je umerena, ali ne želi da žmuri i ćuti.

Isti je slučaj i sa američkim ekonomistom, profesor Univerziteta Kolumbija DŽefrijem Saksom.

On je ocenio da koren aktuelnog sukoba u Ukrajini seže u vreme kada su SAD, nakon raspada SSSR-a, odlučile da NATO prošire do granica Rusije.

Podsetio je da je 2008-me tadašnji američki predsednik DŽordž Buš prešao  za Rusiju važnu crvenu liniju, obećavajući da će na ovaj ili onaj način Gruzija i Ukrajina biti primljene u zapadnu vojnu alijansu:

„To se već pokazalo pogubnim za obe te zemlje. Henri Kisindžer je tačno rekao: "Možda je opasno biti neprijatelj Amerike, ali biti prijatelj Amerike je fatalno." To potvrđuje upravo slučaj Ukrajine. Ta zemlja umire krivicom Sjedinjenih Država i zbog želje Kijeva da realizuje nemogući cilj – da uđe u NATO“.

Saks je dodao da Ukrajina „umire na bojnom polju za nešto što nikada neće moći da dostigne jer joj to Rusija neće dozvoliti“.

Umerenjak je i bivši američki vojni obaveštajac Toni Šefer koji je izjavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski već shvatio da gubi, ali da još nije siguran da li mu je najpametnije da mirno sedi kako ne bi skretao pažnju na svoj poraz.

„Zelenski je u dilemi: da li da traži više, skrećući pažnju na svoj neuspeh, ili da samo ćuti i nada se na bolje?" – objasnio je Šefer.

ELITNE JEDINICE NEMAČKE MORNARICE: Stacionirani, čekaju start, šta se sprema?

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA