Najnovije

RASTE ZAINTERESOVANJE: Oko 30 zemalja želi da uspostavi partnerstvo sa BRIKS-om

Rusija će nastaviti da radi na jačanju pozicije BRIKS-a kao jednog od stubova multipolarnog sveta, poručio je šef ruske diplomatije.

Formiranje multipolarnog policentričnog svetskog poretka postaje glavni trend međunarodnog razvoja, a BRIKS se može nazvati mrežom saradnje sa kojom oko 30 država sada nastoji da uspostavi veze, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. 

"Osim onih zemalja koje su već ušle u redove naše asocijacije, danas oko 30 država želi da uspostavi partnerstvo sa BRIKS-om. Kina, Indija, Brazil, Egipat, Turska, UAE i niz drugih zemalja pridružiće se sledeće godine", kazao je Lavrov na sastanku komisije Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija.

Lavrov je dodao da Rusija očekuje da će, zajedno sa svojim partnerima iz BRIKS-a, doneti niz odluka na najvišem nivou do samita unije, koji će se održati u Kazanju u oktobru 2024.

"Sledeći sastanak BRIKS-a održaće se pod motom 'jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost'. Više od deset ruskih gradova obezbediće mesta za više od dve stotine događaja na političke, ekonomske i društvene teme, napomenuo je.

Šef ruske diplomatije je naglasio da će Rusija nastaviti da radi na tome da BRIKS "ojača svoju poziciju jednog od stubova multipolarnog sveta".

On je dodao da je interesovanje za BRIKS u Latinskoj Americi veoma ozbiljno, uprkos činjenici da je Argentina uzela "vreme da razmisli", istakavši da će sa ulaskom novih članica, rad postati višestruki.

LETE RAKETE: Ukrajinci napali Feodosiju, pogodili desantni brod „Novočerkask“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA