Najnovije

Sloba i CIA otcepili Sloveniju od SFRJ 1991. (VIDEO)

U 67. emisiji Razbuđivanje gostovao je Aleksandar Mihailović, pukovnik u penziji.

Aleksandar Mihailović je Srbin koji je rođen 1951. godine u Prokuplju, potomak junaka iz Drugog pešadijskog - Gvozdenog puka.

Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Sarajevu, pa je promovisan 1973. u čin potporučnika JNA. Prvo radno mesto mu je bila kasarna u Mariboru, na severo-istoku SR Slovenije. Tamo je proveo punih 18 leta.
Prema Mihailovićevom svedočenju, narod podno Triglava je voleo i poštovao saveznu vojsku, jer je smatrao da je ona garant mira i sigurnosti u najzapadnijoj jugoslavenskoj republici, s obzirom na krize 1950-ih sa Italijom, kao i 1970-ih sa Austrijom.
Doktrina JNA je bila takva da se rade planovi odbrane od spoljašnjeg neprijatelja, bilo da će napasti sa severa, zapada, istoka, juga... npr. Austrija, Italija, SSSR, Bugarska, SAD, Rumunija, Albanija, Mađarska, itd.

Situacija je izgledala idilično sve do 1988. kada su se počele osećati tenzije prouzrokovane medijskim glasinama i novinskim člancima koji su obilovali poluistinama. Cilj je bio da se Slovenci nateraju da omrznu JNA i samu zajedničku državu. Mihailović je to objasnio kroz prost primer... SR Slovenija je u saveznu kasu davala npr. dve milijarde tadašnjih dinara, ali je prećutkivano da se njima vraćalo osam milijardi dinara. Na taj način je namerno menjana svest da savezna država obične građane pljačka.

U jesen 1990. godine najviše rukovodstvo SR Slovenije je sprovelo mobilizaciju vojno-policijskih snaga koje su imale za cilj da napadnu JNA i savezne institucije u odgovarajućem momentu. Takođe, poznata slovenačka petorka: Peterle, Janša, Kučan, Bavčar i Rupel su prihvatili se uloge rasturanja jugoslavenske federacije.

Ono što je zanimljivo jeste Mihailovićeva navođenja podataka o sletanju agenata CIA na aerodrom u Sarajevu 12. januara 1991. gde su obavili razgovore sa rukovodstvom SDA odnosno Alijom Izetbegovićem, a par dana kasnije u Zagrebu sa Franjom Tuđmanom i najposle u LJubljani sa slovenačkim disidentima.

Oficir JNA Mihailović je tada delegaciji GINO iz Beograda prezentovao izveštaje i svoje mišljenje o stanju u SR Sloveniji. Oni ga nisu shvatali ozbiljno. Pri čemu su slovenački separatosti mu nudili više nego dobre uslove da pređe kod njih. Kada je to odbio više puta, počeli su da ga nazivaju "agresorom".

U LJubljani je 25. juna 1991. ilegalno proglašena nezavisnost Slovenije, suprotno Ustavu SFRJ, što je rezultiralo neshvatljivo inertnom reakcijom Savezne Vlade i Generalštaba iz Beograda. Slovenačke paravojne snage su blokirale garnizone i karaule, kao i sve savezne institucije.

Ipak, i pored svega, postoji jedna krucijalna informacija prema kome je slovenačko rukvodstvo putem faks uređaja poslalo dokument o kapitulaciji, a što navodi pukovnik u penziji Mihailović. Štaviše, skoro dve trećina paravojnika je bilo prebeglo u Austriju treći dan dvonedeljnog rata. Hitnom reakcijom CIA situacija se menja i slovenački paravojnici se vraćaju sa ciljem "završavanja posla". Napadali su civile, osnivali koncetracione logore, ubijali ranjenike, pucali na vozila Međunarodnog Crvenog krsta...itd.

Suštinski, dva korpusa JNA - LJubljanski i Mariborski su prepušteni sami sebi. I sam Mihailović je zarobljen u jednoj zasedi slovenačke Teritorijalne odbrane, pa je poslat u tri koncentraciona logora, u kojima je proveo ukupno 11 dana.

Brionskom deklaracijom od 7. jula 1991. kome je posredovala Evropska zajednica odlučeno je da se JNA povuče iz SR Slovenije u roku od tri meseca. Tako je i Mihailović 29. avgusta napustio Maribor posle skoro dve decenije života.

Izvlačenje tehnike i ljudstva iz Maribora, tj. SR Slovenije nije bila laka operacija, već jako složena, pošto su išli autoputem "Bratstva i jedinstva" preko SR Hrvatske, a tamo su ih u Zapadnoj Slavoniji čekali hrvatski paravojnici da naprave zasedu i da ih pobiju, a tehniku prisvoje sebi. Mihailović je preduzeo sve neophodne mere te je stao na čelo kolone 135 vozila u kojoj je bilo oko 600 vojnih lica. Na vrlo lukav način uspeo da doskoči "Zengama" da ih prevari i sve svoje vojnike sačuva, ali i oružje.

Vodio je svoj ratni dnevnik te se očekuje u neko skorije vreme da objavi svoje dve knjige. Jedna bi imala naslov "Slovenija odlazi", u kome bi detaljno opisivao šta se sve dešavalo i kako je razbijena Jugoslavija, na vrlo podmukao način.

Jezivi snimci "puta smrti" kod Bahmuta: Ruska artiljerija spaljuje pokušaje slanja pojačanja (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA