Najnovije

KO ĆE BITI NASLEDNIK ZELENSKOG? Vreme je za novog prvog čoveka Ukrajine

Posle milijardi dolara koje su Amerikanci i Evropljani uložili u rat dolazi vreme naplate troškova.

Vreme ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sve ubrzanije se bliži kraju. Sada je već sasvim jasno da bivši (a ako mu se posreći i budući) glumac nije opravdao poverenje ni svog protežea, oligarha Igora Kolomojskog, ni mentora sa Zapada (SAD i Velika Britanija), ni ukrajinskog naroda. Ako i prihvatimo stav da u sukob protiv Rusije nije ušao svojevoljno, način na koji ga je vodio ne može da opravda nijednim svojim potezom.

U stvari, Zelenskom je presudilo to što je svima već postalo jasno da preskupi rat Amerike protiv Rusije ne može biti okončan u korist zapadne sile. Naprotiv, samo je doprineo nezadrživom padu moći prekoatlantskog hegemona. Tektonske političke i socijalne promene na globalnom nivou, koje svakako nisu inicirane ukrajinskim sukobom, samo su potvrda da je svetu dosta dominacije jedne sile, makar oličene i u američko-evropskoj koaliciji.

Za Ukrajinu, smeštenu na granici dva sveta, istočnog i zapadnog, pomenuta promena ispostavila se kao – pogubna. Očigledno, u Kijevu su zakasnili s ideološkim prestrojavanjem kroz koje su pre toga prošle zemlje bivšeg „istočnog bloka” i nekadašnje sovjetske republike. Kako se ispostavlja, cena kašnjenja je prevelika. Posebno za zemlju na ivici ekonomskog sloma.

ZAPAD OVO NIJE OČEKIVAO: Dok su se bavili Ukrajinom, Rusija je...

Istini za volju, bliski odlazak Zelenskog i nije toliko povezan s njim lično. On je, kako se to sada naziva – kolateralna šteta. Šta je imao da „odglumi”, odglumio je. NJegovo uklanjanje, šire gledano, ne bi ni za jotu uticalo na ishod događaja. Bez obzira na to da li bi isto bilo izvedeno na finiji ili na grublji način, već u skladu s očekivanjima publike.

Takođe, ne treba biti naivan i verovati da eventualno uklanjanje prvog čoveka Ukrajine ima bilo kakve veze s činjenicom da su rat i ekonomske sankcije nametnute Rusiji u velikoj meri iscrpli evropske zemlje, pa i same SAD. Ne, jednostavno, neophodno je naći novi, efikasniji metod za globalnu dominaciju, primeren 21. veku. Očigledno ratovi nisu više primenjiv model.

Koliko je u svemu pomenutom neizvesna budućnost Zelenskog, možda najbolje pokazuju učestale medijske spekulacije u kojima je poenta – način na koji bi on mogao da bude uklonjen: od atentata i bekstva na neku dobro skrivenu plantažu negde u Južnoj Americi i slično, do pokušaja da se njegov odlazak poveže s istovremenim odlaskom ruskog predsednika Vladimira Putina. Drugim rečima, ukrajinski sukob, koji je u svojoj suštini bio prevashodno medijski rat, to ostaje i dalje. A tako će, po svoj prilici, biti rešena i sudbina glavnog glumca serije „Sluga naroda”.

„Uklanjanje” Zelenskog, međutim, ne znači i da je problem Ukrajine rešen. Naprotiv. Posle milijardi dolara koje su Amerikanci i Evropljani uložili u izgubljeni rat dolazi vreme naplate troškova. U podeljenoj zemlji, s razorenom privredom, osiromašenim stanovništvom… para jednostavno nema. A pritom treba zadovoljiti razne apetite, uključujući i ruske. I sve uz činjenicu da se svetska javnost okreće više Moskvi nego Vašingtonu i Londonu.

Ovaj proces ne može da čeka i odlazak prvog čoveka u Kijevu upravo je u toj funkciji. Ako bi se uz sve postigao još neki dodatni poen (poljsko zauzimanje zapadnih delova Ukrajine, preuzimanje kontrole nad Odesom od strane Rusije i sl) sve bi se odvijalo još brže. Ali i s mogućim novim nesporazumima. Kako god bilo, o eventualnom nasledniku Zelenskog za sada se priča tek kao o – tehničkom pitanju.

I tu dolazimo do još jednog važnog pitanja: Ko će u ime Ukrajine potpisati eventualni mirovni sporazum s Rusijom? Drugim rečima: Ko će se u istoriju druge po veličini evropske države upisati kao neko ko je „prodao ideale”, makar bili i samouništavajući? Da li će tako nešto Zelenskom uopšte biti omogućeno? Ili taj čin traži novu ličnost koja bi obezbedila kakav-takav državni kontinuitet, ali i zadovoljila apetite onih koji su u njen projekat uložili milijarde.

Ukrajinska priča daleko je od svršetka. Bivša sovjetska republika, posle svih prevrata i ratnih muka kroz koje je prošla, mora da se uklapa u svet koji do sada nije postojao. Naravno, sve pod uslovom da u zemlji posle Zelenskog i dalje bude voljnih i spremnih da prihvate novu realnost i krenu u zajedničku obnovu. Da li će im za to biti potreban neki novi „sluga naroda”, ili će se Ukrajinci ubuduće osloniti na sopstvenu pamet, pokazaće vreme.

PAKAO SE SPREMA: Amerikanci napuštaju Ukrajinu i otvaraju novo žarište i sukob

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA