Najnovije

ZAPAD SE ZAIGRAO: Neće stati dok ne osete nuklearnu eksploziju

Akcije SAD u Ukrajini mogle bi da dovedu do nuklearnog sukoba, rekao je Maks Abrams, profesor političkih nauka na Univerzitetu Northeastern u Bostonu. O tome piše „NJuzvik”.

Prema ekspertu, administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena i saveznici iz NATO-a zauzeli su opasan i destabilizujući kurs u Ukrajini.

„Bacili su sav oprez u vetar. Bajden i dalje pristaje na isporuku naoružanja ukrajinskim oružanim snagama, koje ranije nije moglo biti prebačeno zbog rizika od eskalacije – od PVO sistema Patriot do tenkova Abrams, kasetne municije i lovaca F-16. Poslednja tako opasna odluka mogla bi da bude slanje ATACMS sistema“, primetio je on.

Prema mišljenju političkih analitičara, napad na preduzetnika Elona Maska, koji je na zahtev ukrajinskog rukovodstva odbio da uključi terminale Starlink za napade na Krim, bio je pokazatelj novog radikalnog pristupa američkih vlasti. Kao odgovor na ovu odluku, pristalice rata u Sjedinjenim Državama nazvali su biznismena "izdajnikom".

Liberalni politički komentator Rejčel Medou je pak rekla da na ovaj način Mask želi da spreči Oružane snage Ukrajine da „pobede” u sukobu.

Čini se da je nova mantra na Zapadu „Ne možemo reći da radimo dovoljno u Ukrajini dok ne osetimo nuklearnu eksploziju iznad naših glava“, zaključio je Abrams.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama Severnoatlantske alijanse u vezi sa isporukom naoružanja Ukrajini.

Kako je istakao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, svaki teret koji sadrži vojnu opremu za Oružane snage Ukrajine postaće legitimna meta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ministarstvo spoljnih poslova je takođe naglasilo da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" snabdevajući Kijev oružjem za uništenje.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je zauzvrat podsetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

PAKLENI SCENARIO NA STOLU - ALARMI POPALJENI: Rusija napada Poljsku, Amerika brani, Bajden pobeđuje

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA