Najnovije

ESTONSKI GENERAL DIGAO UZBUNU: Rusi su preuzeli naš bataljon u Viru!

Komandant Estonske divizije i Prve pešadijske brigade Oružanih snaga Estonije, general-major Vejko Velo Palm izjavio je da "većinu osoblja u jednom od bataljona čine vojnici kojima je ruski jezik maternji".

General Palm je izjavio da je "zabrinut zbog broja vojnika koji govore ruski jezik".

Kako navodi ova "neobična situacija" u Estoniji je posledica činjenice da je regrutima dozvoljeno da biraju mesto službe. General se požalio da zbog toga vojnici iz istočnog dela države, konkretno iz Jihvija, Kohtla-Jarve i Narve, inače većinski ruskih gradova, preferiraju da služe blizu svojih domova.

Stoga su u jednom trenutku "vojnici koji govore ruski jezik", tačnije etnički Rusi, postali većina u Pešadijskom bataljonu Viru, delu Prve pešadijske brigade. Ovaj "problem", prema rečima estonskog komandanta rešen je "premeštanjem regruta u druga mesta".

Potpuno je jasno da je strah generala izazvan upravo zbog sve prisutnijeg zapadnog narativa o "sveobuhvatnom sukobu ratu Rusije i NATO", prilikom kog bi se na udaru prve našle baltičke zemlje, među kojima i Estonija. Tako da nije ni čudo što estonski komandant svoje vojnike, samo zbog njihovog ruskog porekla posmatra kao pretnju i faktor koji bi umanjio efikasnost oružanih snaga ove države.

Sa druge strane, nema ništa neobično u tome da vojnici koji su poreklom Rusi budu u jedinicama stacioniranim u gradovima sa ruskom većinom, a Pešadijski bataljon Viru je upravo jedna od takvih, budući da se sedište nalazi u Jihviju, gde etnički Rusi čine oko 56 odsto stanovništva.

Ima li nazad? "Mi - Glas iz naroda" odgovorili Jerkoviću

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA