Najnovije

ISTERALI AMERIČKU VOJSKU IZ ZEMLJE: Ponizili državnu i vojnu delegaciju iz Vašingtona

Vlasti Nigera su objavile da raskidaju vojni sporazum sa SAD, prema kojem je američka vojska bila u zemlji radi borbe protiv terorizma.

Foto: US Army

Svoju odluku hunta je obrazložila kršenjem diplomatskih protokola od strane Vašingtona.

Vojska na vlasti u Nigeru je raskinula sporazum sa SAD, koji dozvoljava američkom kontingentu da ostane u zemlji, prenosi Rojters pozivajući se na predstavnika prelazne vlade Nigera Amadua Abdramana. Odluka stupa na snagu odmah.

Nigerska hunta je ovu odluku donela nakon posete američkih zvaničnika toj zemlji. Delegaciju su predvodili pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja Moli Fi i general Majkl Lengli, komandant komande američke američke vojske u Africi.

Abdraman je objasnio da američka delegacija nije ispoštovala diplomatski protokol, a Niger nije obavešten o sastavu delegacije, datumu njenog dolaska i dnevnom redu. On je dodao da je razgovor bio o tekućim transformacijama u sektoru odbrane Nigera i vojnoj saradnji dve zemlje.

U Nigeru je prošle godine bilo oko 1.100 američkih vojnika, navodi Rojters. Američka vojska je upravljala dvema bazama, uključujući bazu dronova. Nalazi se u blizini grada Agadeza u centralnom Nigeru i njena vrednost je više od 100 miliona dolara.

Geografska lokacija Nigera, relativna vojna snaga i spremnost da radi sa zapadnim zemljama pomogli su da postane ključni američki protivteroristički partner, pisao je časopis Forin Polisi 2017.

Niger je važan centar iz kojeg SAD sprovode izviđačke i osmatračke letove u regionu, piše Si-En-En. Oni omogućavaju vojsci da nadgleda nasilne ekstremističke aktivnosti u žarištima kao što su susedni Mali i Burkina Faso.

Puč u Nigeru organizovala je grupa vojnih oficira u julu 2023. godine, uklonivši sa vlasti izabranog predsednika Mohameda Bazuma. Vođa pobunjenika i bivši šef predsedničke garde Abdurahman Ciani objasnio je akcije vojske željom da se bori protiv korupcije i siromaštva. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija osudile su puč, a Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) zapretila je hunti intervencijom i zahtevala obnovu ustavnog poretka.

U jesen 2023. Francuska je počela da povlači svoje trupe iz Nigera, kao što su nove vlasti zemlje ranije zahtevale. Proces je završen do kraja decembra.

O izbijanju globalnog sukoba pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA