Najnovije

SPREMA SE NOVO OGROMNO ŽARIŠTE: Kina sprema invaziju, turbulentne godine pred nama

Šef američke indo-pacifičke komande admiral DŽon AKVILINO: Uprkos ekonomskim problemima Kine, njen zvanični budžet za odbranu dostigao je 223 milijarde dolara. Otkako sam ja preuzeo komandu, kineska vojska je dobila dodatnih 400 borbenih aviona i više od 20 velikih ratnih brodova. Peking je takođe od 2020. godine udvostručio svoj arsenal balističkih i krstarećih raketa.

Kina povećava i pojačava svoj klasični vojni i nuklearni arsenal, što navodi na zaključak da se sprema da izvrši invaziju na Tajvan do 2027. godine.

Ovo je, kako prenosi novinska agencija Bloomberg, izjavio šef američke indo-pacifičke komande admiral DŽon Akvilino.

Uprkos ekonomskim problemima Kine, njen zvanični budžet za odbranu porastao je za 16 odsto poslednjih godina i dostigao 223 milijarde dolara, naglasio je Akvilino.

Američki admiral je dodao da je za tri, godine otkako je on preuzeo komandu, kineska vojska dobila dodatnih 400 borbenih aviona i više od 20 velikih ratnih brodova. Peking je takođe od 2020. godine udvostručio svoj arsenal balističkih i krstarećih raketa.

„Sve ukazuje da se realizuje instrukcija kineskog predsednika Si Đinpinga na sastanku sa vojskom da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027. godine“, rekao je Akilino.

U međuvremenu je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Lin Đian, rekao da je Tajvan „unutrašnja stvar Kine” i optužio Vašington da „seje podele u azijsko-pacifičkom regionu”.

„Neki ljudi u SAD pokušavaju da seju glasine o kineskoj pretnji kako bi povećali tenzije širom moreuza i izazvali konfrontaciju. Oštro smo protiv toga“, rekao je Đian.

RUSI GAĐALI OBAVEŠTAJCE: Raketiran Kijev

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA