Najnovije

Poslednje reči koji su izgovorili članovi ruske dinastije Romanov pre nego što su napustili ovaj svet

Članovi dinastije Romanov su na onaj svet odlazili na najrazličitije načine - neko mirno, gotovo neprimentno, neko tragično, a neko u najgorim mukama. Različito su se i opraštali od života na zemlji - svako na svoj način, sa trunkom misterije i notom dostojanstva.

Dinastija Romanov obeležila je čitavu epohu ruske istorije, u kojoj se zemlja razvijala i poprimala oblik moćne imperije. Život ruskih careva i carica bio je različit, a njihov odlazak na večni počinak još različitiji. Koje su bile poslednje reči najpoznatijih ruskih imperatora?

Katarina Velika

Jednog novembarskog jutra davne 1796. godine Katarina Velika probudila se kao i obično, u 7 ujutru. Lepo raspoložena ona je popila svoju jutarnju kafu i zaputila se ka garderoberu ne bi li se presvukla u carske odore. Okrenula se svojoj sluškinji rekla "Dugo nisam imala ovako lepu noć" i zatvorila vrata za sobom.

Nakon pola sata, sluškinja je primetila da carica nije izašla iz garderobera i pozvavši čuvare otvorila vrata iza kojih se nalazila imperatorka. Zatekli su je na podu, modru i u grčevima. Bez obzira na sve napore lekara i punih 12 časova reanimiranja, nije joj bilo spasa. Već narednog jutra njeno srce nije izdržalo.

Pavle I

Jedne martovske noći 1801. godine, oko pola sata iza ponoći, 12 pijanih oficira uletelo je u spavaću sobu cara Pavla I, zahtevajući da se on odrekne prestola. I pored smrtnih pretnji, imperator nije popuštao. Tada je jedan od oficira  tabakerom udario cara po glavi.

Baš u to vreme jedan od čuvara obilazio je carski dvor, a kada je čuo komešanje u sobi u kojoj je spavao car, otvorio je vrata. Na podu je ležao Pavle I koga su oficiri davili maramom, a njegove poslednje reči bile su "Gospodo, ako Boga znate... Poštedite me, dajte mi vremena da se pomolim Bogu".

Aleksandar II

Prvog marta 1881. godina na sina Nikolaja I, imperatora Aleksandra II, izvršen je atentat. Članovi terorističke organizacije Nikolaj Risakov i Ignatij Grinevicki bacili su dve bombe, jednu za drugom, na kočiju kojom se car vraćao uobičajenom rutom kući, u Zimski dvorac.

Prva bomba eksplodirala je nedaleko od kočije, ali je druga bila fatalna po cara. Odletevši nekoliko metara dalje, car je, ležeći na zemlji u lokvi krvi izgovorio "Nosite me u dvorac, da tamo umrem". Ovo su bile njegove poslednje reči, nakon kojih su ga čuvari na leđima odneli sa mesta nesreće. Ubrzo je preminuo od dobijenih povreda.

Nikolaj II

Streljanje Nikolaja II, članova njegove najuže porodice i njima bliskih ljudi bilo je prekretnica u istoriji Rusije. Zverski čin koji se dogodio u sred noći u Jekaterinburgu iza sebe je ostavio veliku misteriju: nakon streljanja, tela Romanovih nestala su bez traga na dugi niz godina.

Postoji nekoliko verzija o tome koje su bile poslednje reči poslednjeg ruskog cara, ali su sve manje-više slične. Po jednoj od njih, jedino što je zapanjeni vladar uspeo da izgovori bilo je "Šta, šta?", dok je po drugoj rekao samo "Kako ste rekli? Pročitajte to ponovo", pre nego što su svirepe ubice sasule kišu metaka u njega i njegovu porodicu.

ŠOKANTNO PRIZNANJE IZ LONDONA: Izdržali bi samo dva meseca u borbama sa ruskom vojskom

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA