Najnovije

KAKAV PREOKRET: Forbs proglasio debakl britanskog "čelendžera 2" u Ukrajini

Od sjaja i nade u preokret na frontu do - očaja! Tako bi se moglo nazvati gorko priznanje uglednog Forbsa koji je u roku od manje od godinu dana potpuno promenio svoj sud o britanskom tenku "čelender 2" koji dejstvuje na ukrajinskom frontu.

U tekstu od 31. maja 2023. pod naslovom "Ukrajinski tenkovi 'čelendžer 2' mogu da probiju ruska utvrđenja" Forbs je objavio i snimak ukrajinskog ministarstva odbrane na kojem "čelendžer 2" težak 71 tonu, opremljen širokim raonikom, hvata betonske prepreke, takozvane "zmajeve zuba", - verovatno na poligonu negde u Ukrajini.
"Ako postoji tako nešto kao što su 'zmajevi zubi', mora postojati i 'zmajev zubar'", dodalo je ministarstvo odbrane.

U međuvremenu, Forbs je obrnuo priču i u trkstu od 27. marta pod naslovom "Britanski čelendžer 2 je pogrešan tenk za Ukrajinu", naveo njegove ključne mane, kako se pokazalo na ukrajinskom frontu.

"Čelendžer 2 nedostaje mobilnost", ocenjuje Forb i pojašnjava:

"Jedan ukrajinski član posade Čelendžera 2 rekao je za San da je motor tenka od 1.200 konjskih snaga nedovoljno snage za vozilo od 71 tonu. Čelendžer 2 se često zaglavi u mekom tlu Ukrajine i potrebna im je vuča drugim čelendžerima ili inženjerskim vozilima. U žaru borbe, kada vuča nije uvek moguća, zaglavljeni čelendžer 2 je ranjivi čelenger 2", navodi Forbs, dodajući da je Britanija poslala 14 tenkova i da je jedan sa sigurnošću uništen, ali da je pokazao nedostatke kada je dejstvovanje na ukrajinskom terenu u pitanju.

Ukrajinski dron pogodio stambenu zgradu u Belgorodu: Jedna osoba...

Izvor: Informer.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA