Najnovije

"Rusija pobeđuje i to je šansa za Srbiju! EAES, ŠOS i BRIKS su za nju otvoreni!"

Jevgenij Primakov, rukovodilac Rossotrudničestva, bio je jedan od najistaknutijih i najuticajnijih ljudi koji su učestvovali u nizu manifestacija u Beogradu kojima smo obeležili 25 godina od agresije NATO na srpski narod. Govoreći na naučnoj konferenciji u Ruskom Domu 25. marta, poručio je da „Rusija agresiju na srpski narod neće ni zaboraviti ni oprostiti!“ Kratku pauzu je iskoristio da se oko ključnih pitanja obrati čitaocima Bratstva. Prva tema je zato morala biti – pobeda Rusije i pravda za Srbe. Evo razgovora:   

Obeležavamo 25 godina od početka NATO agresije na SRJ. Rusija je tim povodom sazvala sastanak Saveta bezbednosti UN, a parlament zemlje se obratio UN i svim parlamentima sveta, zahtevajući osudu agresije NATO i odgovornost njegovih članica. Da li to znači da će brza pobeda Rusije doneti i pravdu za Srbe?

Stvar je u tome što mnoge zemlje prate događaje u zoni borbenih dejstava, to jest prate situaciju na liniji fronta. Kod nas postoji apsolutna uverenost da Rusija, naravno, pobeđuje. A to će promeniti mnogo šta u evropskoj politici, tako da će se suverene države osećati mnogo slobodnije i mnogo suverenije braneći pri tom svoje nacionalne interese.

Mogućnosti kolektivnog Zapada da podržava Ukrajinu postepeno iščezavaju. Oni s tim ne izlaze na kraj. Situacija sa ekonomijom, sociologijom i demografijom u Evropi je veoma teška. Amerikanci su, koristeći konflikt u Ukrajini, opljačkali Evropu. Zato je perspektiva ukrajinskog režima loša. A mi ćemo, naravno, da pobedimo!

Pojaviće se nove šanse i za Srbiju da brani svoj sopstveni suverenitet. Neću da kažem da će Srbija, čim mi pobedimo u Ukrajini, krenuti da sebi vraća Kosovo – to je stvar srpske države. Ali, će glas srpske države imati znatno veću težinu.

Vaš slavni deda, okrenuvši svoj avion iznad Atlantika, izgleda da je napravio zaokret u ruskoj i svetskoj politici, koji predsednik Putin s velikim uspehom sprovodi. Ovo je još jedna potvrda koliko su čvrsto povezani naš otpor i predstojeća pobeda Rusije. Ima li mesta za Srbiju u integracijama u kojima Rusija učestvuje?

Nisam uveren da treba pravno govoriti o integracionim procesima. Mi u Rusiji smo veoma zahvalni Srbiji što ne uvodi ekonomske sankcije, što ne učestvuje u ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Mi znamo pod kakvim je Srbija neverovatnim pritiskom zbog toga od strane Vašingtona, Brisela i Berlina i da Srbija uprkos tome ne popušta. Prirodno, veoma dobro se razvija naša međusobna trgovina i naravno, Srbija ima svoje pogodnosti, jer njeni ukupni ekonomski odnosi ne trpe posebnu štetu zbog tih sankcija.

Imamo nekoliko integracionih mehanizama u kojima je Rusija ne samo učesnik nego i njihov inicijator. Imam u vidu Evroazijsku ekonomsku uniju, takođe ŠOS i BRIKS. Sada već imamo BRIKS plus – sa novim članovima. Struktura BRIKS-a uopšte nije politički motivisana, nego je to zajednica nezavisnih velikih država koje žele da se uspešno razvijaju izvan polja diktata takozvanog zapadnog sveta.

Ako Srbija odluči da je za nju moguće, poželjno i korisno da ulestvuje u tim mehanizmima, mislim da niko neće biti protiv. Ali, odluka je, naravno, na Srbiji. Mi polazimo od toga da Rusija nikada nikoga ne uvlači u nešto. Mi poštujemo suverenitet svake zemlje, a ona – ovako ili onako – sama odlučuje o tome s kim hoće, a s kim neće da trguje. Ako hoće da trguje sa nama, biće nam drago.

Pod Vašim rukovodstvom Rossotrudničestvo je napravilo ogromne korake napred. Na osnovu beogradske tradicije, „Ruski dom” je postao svetski brend. Istoimena ustanova u Beogradu, na čijem je čelu Jevgenij Baranov, radi više i modernije nego ikad. Ali izgleda da je Srbiji potrebno još više u humanitarnoj saradnji. Kako to postići? Kakvi su Vaši planovi?

Ruski dom u Beogradu je naš najstariji i najbolji kulturni centar. Smatram da je Jevgenij Baranov najbolji među rukovodiocima naših kulturnih centara. Ovo govorim iskreno, iz duše. Naravno, uvek hoćemo više, ali nećemo na tome insistirati. Na nama je da renoviramo zdanje Doma. Kada budemo imali veće resurse, naravno, biće i više događaja i više rada. Ne znam da li će tome biti rad Jevgenije Baranov, jer to znači da će mu se povećati obim posla. Ali, mi ćemo uvek podržavati našeg dragog kolegu.

Ofanziva kod Avdijevke: Rusi ulaze u Semjonovku (MAPA)

Izvor: srbratstvo.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA