Najnovije

Vučić: Jednostavno nisu normalni (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija plaća visoku cenu geopolitičkih dešavanja dodajući da je najvažnija politička tema Kosovo i Metohija i potencijalno članstvo tzv. Kosova u Savetu Evropu.

"Nalazimo se u izuzetno teškoj situaciji i naravno uvek možete da razmišljate i o sopstevnoj krivici, ali ovoga puta se plašim da zaista ne svojom krivicom, već zbog seopšte geopolitičke situacije u svetu plaćamo veoma visoku cenu", rekao je Vučić na početku obraćanja javnosti.

Reč je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog naše vojne neutralnosti, zbog odnosa prema sukobu u Ukrajini i pozicije da osuđujemo napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružujemo sankcijama.

Treći razlog je, istakao je, da zapadne zmelje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje se zasnivaju na onome što se naziva "kosovski presedan".

Zbog toga je potrebno sve to skloniti iz ruku ruskog predsednika Vladimira Putina i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i onih koji su ih podržavali, istakao je Vučić.

Kako je rekao, zbog toga će on pokušati da napravi politički i ekonomski presek stanja u kome se Srbija nalazi sa potezima koje će kao predsednik Republike preduzimati, a za koje veruje da će podržati i Vlada i Skupština.

Za nas je mir prioritetni interes i od strahovitog značaja, rekao je Vučić, dodajući da Srbija ostvaruje fantastične ekonomse rezultate.

Dvostruko više napada na Srbe

Od dolaska Kurtija na vlasti ima dvostruko više napada na Srbe, nego pre njegovog dolaska na vlast, rekao je Vučić.

Govoreći o sankcijama koje je Zapad uvodio protiv Kurtijevog režima Vučić je podsetio da su za proteklih godinu dana pozvani na apsolutno sve međunarodne forume i da su ih pozivali upravo oni koji su sankcije uveli iako su sanckije trebale da ih politički izoluju.

Potom su ih kaznili dopuštanjem u Parlamentarnu skupštinu NATO-a, i to baš na 25. godišnjicu agresije na našu zemlju. Kaznili su ih zatim time što su pokrenuli inicijativu da ih prime u Savet Evrope, dodao je Vučić.

Problem Srba sa Kosova i Metohije je toliko brutalno pripremljen, a čujemo „organizovano ćutanje“, rekao je Vučić navodeći brojne primere izbacivanja srpskog naroda iz institucija na severu pokrajine.

Formiranje ZSO

On je zatim govorio o odnosu sa Prištinom.

"Prva obaveza Prištine je formiranje Zajednice srpskih opština. Srbija nema nikakvu obavezu. NJihovi eksperti su rekli da je to međunarodna obaveza Prištine", rekao je on i dodao da "po hiljaditi put lažu" i oni koji to odobravaju znaju da lažu.

Pomenuo je i to da je velika petorka na jednom od sastanaka uz mnogo pritisaka, shodno tome da Srbija zna svoju poziciju, rekao je da je četiri puta američki predstavnik, četiri puta evropski predstavki, tri puta francuski, jednom italijanski su napomenuli da je suštinska obaveza Prištine je formiranje SZO.
„U lice mi ponovljeno u više navrata, Srbija nema nikakvu obavezu. Prva se tiče formiranja SZO... Dora Bokajani je tri dana pre nego je promenila mišljenje se naglo pokajala. Sramota. Pa se setila da nije važna SZO ni eksproprijacija i to što će da poštuju odluku vraćanjem nekoliko hektara zemlje manastir Dečani“, rekao je Vučić.

Kako je rekao primena te odluke je bila cirkus, te da je reč o klasičnom kršenju vladavine prava uskraćujući Srbima njihova prava. U prvom redu korišćenje srpskog jezika, prekomernom upotrebnom policijske sile itd.

Podseća da je Azem Kurtaj, kome mnogi ne znaju ime, a smatraju da je zločinac Milan Radoičić, iako je upucao srpsku decu gonjen za bacanje petardi.

"Niko sa Zapada ne pita šta je sa Kurtajom. Koga briga za upucanu decu, to su srpska deca. Što se tiče ZSO, njihovi eksperti su rekli da je to međunarodna obaveza Prištine. A onda su dobili pismo gde Kurti kaže da će primeniti to čim ih prime u SE. I svi znaju da lažu. I gle paradoksa, verovatno će parlamentarna skupština SE da se održi na 11. godišnjicu od usvajanja Briselskog sporazuma. Igra datuma nije slučajna, misle da Srbe mogu da ponižavaju doveka. A Dori Bakojani da poručim - sram te bilo za to što si uradila. Sram vas bilo. Neki ljudi imaju kičmu, a neki nemaju ništa", kazao je predsednik.

Što se Bakojani tiče, sram te bilo za to što si uradila, poručio je predsednik.

Nećemo prihvatiti ukidanje dinara na KiM"

Što se tiče ukidanja dinara na KiM, predsednik je poručio da Srbija ne može i neće prihvatiti tu odluku.

"Nećete nas naterati da prihvatamo nešto zato što smo mnogo dobri i fini, jer ćete vi da nam kažete – potapšaćemo vas po ramenu. Nemojte više nas tapšate po ramenu. Dosta ste nas lagali i obmanjevali", rekao je Vučić.

PREDSEDNIK POLJSKE POTPISAO: Sve je spremno za rat sa Rusijom

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA