Najnovije

ISPOVEST PLAĆENIKA! Rusi skroz promenili taktiku, Poljak sve rekao

Najmanje 20 Poljaka je poginulo u borbi, rekao je Pjotr Mitkijevic radiju RMF. Najmanje 20 poljskih državljana koji su se borili za Kijev poginulo je u Ukrajini, rekao je vojnik ukrajinske Legije stranaca Pjotr Mitkijevic.

Najmanje 20 poljskih državljana koji su se borili za Kijev poginulo je u Ukrajini, rekao je vojnik ukrajinske Legije stranaca Pjotr Mitkijevic.

Mitkijevic se pridružio "Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine" u maju 2022. godine i često je govorio poljskim medijima o svojim iskustvima.

"Nema ih mnogo", rekao je on na pitanje radija RMF iz Krakova koliko se Poljaka bori za Ukrajinu. "Tamo sam najduže i poznajem većinu onih koji su tamo. Ali reći ću ovo: čak 20 nas je poginulo".

NJegova procena je daleko niža od zvaničnih ruskih izveštaja. Ranije ovog meseca, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je broj poljskih plaćenika ubijenih od početka sukoba 1.497 – više od polovine od 2.960 koji su se prijavili za Ukrajinu.

Poljski plaćenik je takođe ispričao kakva je situacija na frontu.

"Svi žele da te ubiju. Pod nogama su ti mine. Čovek može da dođe na 30 metara od tebe i baci bombu. Na 100 metara je čovek sa (kalašnjikovim). Neki tip stoji 400 metara dalje sa teškim mitraljezom, on takođe želi da te ubije. Na 800 metara je snajperista. Tenk puca sa dva kilometra, a artiljerija je udaljena 10 km, takođe puca na tebe", ispričao je on.

Prema njegovim rečima, FPV dronovi su najnoviji užas na bojnom polju. "Promenili su sve taktike, promenili ovaj rat", rekao je plaćenik.

Komercijalne bespilotne letelice sa daljinskim upravljanjem prvobitno su korišćene za posmatranje, sve dok Rusi i Ukrajinci nisu počeli da ih opremaju improvizovanom municijom. Obe vojske sada koriste namenske dronove ubice.

Moskva je procenila da je najmanje 13.387 stranih boraca uzelo oružje u ime Kijeva, od kojih je 5.962 ubijeno. Dok je Poljska poslala najviše plaćenika, SAD su druge na listi sa 1.113 boraca – od kojih je najmanje 491 ubijen, prema procenama ruske vojske.

RUSIJA SPREMA ŽESTOKU OFANZIVU: Četiri ogromna korpusa u pripravnosti

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA