Najnovije

STOLTENBERG U PANICI: Kašnjenje isporuka oružja Ukrajini omogućava Rusiji da napreduje

Što se tiče lokacije sedišta kopnenih snaga NATO-a u severnoj Evropi, na teritoriji Finske, odluka bi mogla da bude doneta u roku od nekoliko meseci, ocenio je generalni sekretar Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će kašnjenje isporuka zapadne municije Kijevu omogućiti Rusiji da nastavi ofanzivu.

"Razgovarali smo sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom o Ukrajini i hitnoj potrebi za većom podrškom. Situacija na ratištu je teška, a kašnjenja u finansiranju imaju negativne svakodnevne posledice na terenu. Kašnjenja u snabdevanju PVO dovešće do velikih raketnih napada, a u isporuci municije omogućiće Rusiji da napreduje na liniji sukoba", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Stoltenberg je dodao da je granatiranje vojnih ciljeva unutar ruske teritorije od strane Kijeva predstavlja  "samoodbranu".

"Svi vojni objekti su legitimna meta, jer Rusija koristi svoje raznovrsne mogućnosti", pojasnio je.

Što se tiče vesti da će sedište kopnenih snaga NATO-a u severnoj Evropi biti na teritoriji Finske, Stoltenberg je naveo da bi odluka mogla da bude doneta u roku od nekoliko meseci.

"Pozdravljamo činjenicu da je Finska ponudila da bude domaćin komandi kopnenih snaga. Čekamo stav komande, a zatim ćemo odluku doneti u roku od nekoliko nedelja ili nekoliko meseci", ocenio je generalni sekretar NATO-a.

Prethodno je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram, u intervjuu za finski list "Iltalehti", rekao da će se štab kopnenih snaga NATO-a u severnoj Evropi nalaziti u finskom gradu Mikeli, udaljenom približno 140 kilometara od granice sa Rusijom.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju mirno rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će "svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju". 

UKRAJINA NA NOGAMA ZBOG OVE FOTOGRAFIJE! Ruski projektil pogodio...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA