Najnovije

Poslednja „slamka“ poraženih Ukrajinaca: Podižu balone koje Rusi skidaju kao - vrapce

Pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše napad na Rusiju pomoću balona naoružanog eksplozivnim napravama ruski eksperti karakterišu kao „vazdušni terorizam“. Cilj je ubiti, načiniti materijalnu štetu, posejati paniku. Vojni stručnjaci ocenjuju da se „davljenik hvata za slamku, a kijevski režim se drži - balona”.

Efikasni napadi Oružanih snaga Rusije na lokacije za proizvodnju dronova u Ukrajini, nemogućnost oživljavanja sopstvene odbrambene industrije, kao i nedostatak zapadne pomoći dovode ukrajinsku vojsku u kritičnu situaciju i primoravaju je da „ppeđe“ na balone. Eksperti naglašavaju terorističku prirodu kijevskog režima, koji vrši neselektivne napade – ne gađaju samo vojne ciljeve, nego i civile i čitava stambena naselja.

„Zašto su oni počeli da prelaze na balone? To nije zbog dobrog života, već zato što očigledno nemaju dovoljno naoružanja. Oni se hvataju za sve čime mogu da izvrše napad na Rusiju. Sada tim sredstvima oni pribegavaju. S obzirom na veličinu korpe ovog vazdušnog balona on može da ponese eksploziv od 10, pa čak i 20 kilograma - to je onda prilično ozbiljan napad... Ovo je takav „vazdušni terorizam“, ali to neprijatelju neće doneti pobedu“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Baranec.

Pored toga, što je korišćen za teroristički napad, ukrajinski balon takođe može da ima i druge zadatke - izviđačke.
Takođe, takvi baloni se koriste i kao lažne mete. Ako vetar ide u pravom smeru, Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu čitav roj sličnih objekata, maskirajući druga sredstva koja koriste u napadu, upozoravaju eksperti. Dakle, u tom slučaju to su lažni ciljevi za odvlačenje pažnje ruskih sistema protivvazdušne odbrane.

Kijev je i ranije koristio „balone – teroriste“

Ruski vojni stručnjaci napominju da je tema upotrebe balona, sondi ili aerostata u vojne svrhe bila veoma aktuelna tokom Hladnog rata. Od pedesetih godina prošlog veka, zemlje NATO-a su ih aktivno lansirale na teritoriju SSSR-a. NJihova specifičnost je bila u tome što su nosili izviđačku opremu, merili nivo radijacije i slično.
Međutim, ukrajinski „baloni-teroristi“, kako ih nazivaju ruski stručnjaci, nose eksplozivne naprave, što je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane koje je saopštilo da su Oružane snage Ukrajine u utorak pokušale da izvrše teroristički napad na Kursku oblast pomoću balona, koji je oboren.

Vojni eksperti upotrebu balona na vruć vazduh od strane ukrajinske vojske nazivaju „egzotičnim pokušajem“.

„Ovo nije prvi put da se ovo dešava. Prvi slučaj su naši PVO sistemi zabeležili 27. marta. I takav isti vazdušni balon, male veličine, takođe je oboren. Ovde moramo reći kakva je to stvar i koje funkcije obavlja. Može imati funkciju repetitora, može da ima izviđačku funkciju, može da nosi opremu za navođenje artiljerije ili raketnih bacača. Ali na kraju, ovaj balon nosi eksploziv i stoga može da ima nekakvu udarnu funkciju“, kaže Baranec.

Balonom je, prema njegovim rečima, teško precizno upravljati.

„Znate, ova stvar je faktički nekontrolisana, jer potpuno zavisi od smera vetra. Protivnik prati pravac vetra koji treba da struji u našem smeru i tek onda pušta balon, jer u suprotnom može da odleti negde prema Kijevu. Ova stvar je faktički nekontrolisana“, objašnjava ruski ekspert.

KULTNA SRPSKA VODITELJKA PRONAĐENA MRTVA U STANU: Zna je cela Srbija doslovno

Rusija sa lakoćom „buši“ ukrajinske balone

Pojedini vojni blogeri navode da je balon izgledao kao meteorološka sonda i da je bio opremljen kontrolnom elektronikom, GPS uređajem sa ukucanim koordinatama i eksplozivom, a eksperti objašnjavaju da balon radi na vrlo jednostavan način. Na balon se vezuju neke visokoeksplozivne granate, neka vrsta eksplozivnih naprava, a potom se na određeni grad ispušta smrtonosni teret.
Cilj kijevskog režima je zastrašiti ljude i pokazati da mogu da se osvete, odnosno da vlasti nisu u stanju da zaštite svoje stanovništvo, kažu stručnjaci.

„U uređaj za upravljanje unosi se zadatak leta, gde se ne ukazuje jedan, pojedinačan cilj – recimo, tenk, top, raketni bacač, štab i tako dalje. U zadatku leta ukazuje se naseljeno mesto i taj balon, automatski kontrolisan, ako vetar duva u potrebnom smeru, leti do određenog naseljenog mesta, gde svojim elektronskim očima proverava zadatak i ispušta eksploziv. To je njegova funkcija. Samo da se naudi, našteti, poseje panika među civilnim stanovništvom“, kaže Baranec.

Baloni, kojima Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu rusku teritoriju, opasniji su od dronova zbog velike nosivosti i zato što se ne mogu lako uočiti, što je, ocenjuje Baranec, ozbiljan problem.

„Male je veličine, od dva do pet metara, možda do sedam-osam metara. Nema ozbiljnu reflektujuću površinu, pa se ne vidi na radarima. Detektuje se uglavnom vizuelno, uz pomoć običnog dvogleda ili specijalnom optičkom opremom“, objasnio je vojni ekspert.
Prema rečima Baraneca, Rusija sada mora pažljivo da kontroliše nebo uz pomoć izviđačkih dronova, i aviona, i helikoptera.

Ti baloni su mali, sporo se kreću i praktično su nevidljivi za radare, pa je sa takvim ciljevima teže boriti se. Upotreba protivvazdušnih sistema poput S-400 protiv takvih balona je kao da se „topom gađa vrabac“, kažu stručnjaci, ali uništavanje takvih ciljeva može se efikasno izvršiti pomoću artiljerije malog kalibra ili mitraljeza postavljenih na helikoptere.

„U zavisnosti od visine leta ovaj balon se može oboriti. Ako je nizak let može biti oboren čak i automatskom puškom ‘Kalašnjikov’ ili mitraljezom, a može biti oboren i velikokalibarskim mitraljezom ‘Vladimirova’. Ako leti na većim visinama u akciju mogu da stupe i naši sistemi ‘pancir’ ili ‘tor’, a posebno ‘panciri’, jer tako čuvamo skupe rakete…“, kaže Baranec, ističući da je za rusku avijaciju to laka meta.

RUSI ĆE ZAUZETI ODESU! Bivši savetnik Pentagona ima i dokaze

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA