Najnovije

ŠTA SU ZAPRAVO REKLI I KO ŠTA NEĆE ILI HOĆE: Opozicija nema jedinstven stav o izborima 2. juna

Stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" nisu uspele na sinoćnjem sastanku da dođu do jedinstvenog stava o izlasku na izbore 2. juna. Šest stranaka je za izlazak na izbore. SSP je izričito protiv. Jovanović iz Novog DSS-a je prvi istupio u javnost sa porukom da je vlast prekasno ispunila treći uslov i da neće izaći na izbore. Ponoš ima isti stav, a to je da je vlast prekasno reagovala. Stranka "Zajedno" je prvo saopštila da neće, a zatim nešto kasnije da ipak hoće na izbore.
Opozicija na sastanku sa Anom Brnabić

Opozicija na sastanku sa Anom Brnabić

Predlog o izlasku na izbore je stavljen na glasanje i podržalo ga je šest stranaka – Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno, javlja N1.

Stranka Zajedno je, ipak, kasnije večeras saopštila da će izaći na izbore, ako ne bude jedinstvenog stava unutar koalicije.

SSP: To nisu izbori, ne treba izaći

Marinika Tepić iz SSP-a rekla je gostujući na N1 da je na sastanku koalicije potvrđeno da imaju različita mišljenja.

"Mi iz SSP-a smatramo da ne treba izaći, zato što to nisu izbori, istog stava su bili i kolege iz SRCE, Zajedno i DS-a", rekla je Tepićeva.

Aleksić: Prvi put nije ispoštovan taj stav da se ispoštuje odluka većine

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je da su postigli veliki rezultat, iako to sad možda ne deluje tako.

"Krađa je pokazana svetu, posle toga uspeli smo da učinimo da se ne formira ta vlast, znali su da su uhvaćeni u krađi. Svesni činjenice da ne možemo dobiti idealne uslove izborne, izašli smo sa tri jasna zahteva", rekao je on.

Naveo je i da su do sada imali različite stavove unutar koalicije, ali da je mišljenje većine prihvaćeno po demokratskim principima i pravilima. “Prvi put imamo situaciju da nije ispoštovan taj stav da se ispoštuje odluka većine, ali ne smatram da je to sada neki problem. Mi ćemo sasvim sigurno sarađivati. Na istom smo cilju. Možda ćemo na neke lokalne izbore izaći zajedno, na neke ne“, objašnjava Aleksić.

Zeleno-levi front podržao izlazak na izbore

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta je rekla da ovo “nisu prvi izbori koji su nepošteni i neslobodni“.

“Otkako se bavim politikom, najpre možda više posredno, a onda ozbiljnije, od 2018. godine, priča o slobodnim uslovima je nešto oko čega se opozicija okupljala. Ona je postojala, i mi smo 2020. godine ušli u bojkot da bismo izborili poštene izbore. Dugo se borimo i protiv ove vlasti i za poštene izbore", navela je Đorđevićeva.

Zajedno će izaći na izbore, ako ne bude jedinstvenog stava unutar SPN

Stranka Zajedno je saopštila da je odlučila da ne učestvuje na izborima 2. juna jer smatraju da nije obezbeđen minimalan nivo uslova da ti izbori budu slobodni i pošteni, međutim, Gradski odbor stranke je kasnije saopštio da će ipak izaći na izbore, ako ne bude jedinstvenog stava u koaliciji.

"Gradski odbor stranke Zajedno, 13. aprila doneo je odluku da će insistirati na jedinstvenom stavu opozicije jer je to najvažniji preduslov za oslobođenje grada Beograda od devastirajuće vlasti SNS-a. Takođe, odlučeno je da ukoliko ne bude jedinstvenog stava unutar opozicije, gradski odbor Zajedno će na gradske i opštinske izbore u Beogradu izaći jer ne želi da odustane ni od jedne borbe, niti na terenu, niti u institucijama", saopšteno je iz stranke.

Miloš Jovanović: Ne pada mi na pamet da izađemo na izbore

Miloš Jovanović iz Novog DSS-a rekao je da mu "ne pada na pamet" da izađe na izbore.

 "Ne znam da li sam bio dovoljno jasan. Ne pada mi na pamet. Imaćemo sutra predsedništvo stranke. U principu se ljudi iz predsedništva slažu svi. Mislim da je stvar mnogo ozbiljnija nego što nam se čini danas", kaže Jovanović. 

Predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je ranije danas opoziciju da bude jedinstvena u odluci da izađe na izbore 2. juna.

Pročitajte OVDE još o podeljenosti opozicije povodom odluke o izlasku na izbore 2. juna

Izvor: Pravda / RTS / N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA