Najnovije

HAOS NA GRANICAMA RUMUNIJE I MOLDAVIJE: Usledila žestoka reakcija službi

Svakoga dana oko 10 Ukrajinaca pokušava ilegalno da pređe granične prelaze i napusti zemlju uz pomoć lažnih dokumenata, potvrdili su iz ukrajinske državne granične službe, nakon što je Volodimir Zelenski potpisao kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije.

- Takvih slučajeva ima svakog dana - dodao je šef ove službe Andrej Demčenko, prenosi TASS.
Prema njegovim rečima, Ukrajinci najčešće pokušavaju da napuste zemlju preko granice sa Moldavijom i Rumunijom. 

Kako bi se zaustavio odliv stanovništva, organi za očuvanje reda i pripadnici granične službe zajedno rade na pravovremenom razotkrivanju ovakvih planova.

Zakon o mobilizaciji koji je potpisao Zelenski, pooštrava proceduru mobilizacije i kazne za one koji je izbegavaju, a precizira ko sve može biti pozvan u vojsku i na osnovu toga se očekuje se da će biti regrutovano više stotina hiljada Ukrajinaca.

Ukrajina je, podsetimo, u februaru 2022. objavila mobilizaciju koja je i danas na snazi. U međuvremenu, vlasti su donele određene izmene u zakon o mobilizaciji, koji je poslednjih meseci bio u centru pažnje ukrajinske javnosti. Vlasti rade sve što mogu kako muškarci koji mogu biti pozvani na front ne bi napustili zemlju. Osim toga, dobro je poznato da se zbog deficita ljudstva na frontu neretko pribegavalo i nezakonitim merama.

Pripadnici vojnih komesarijata hvatali su ljude na ulici, bez reda ili ikakvih kriterijuma, odvodivši ih tako sa, na primer, pijace, ili ulice direktno na front, protiv njihove volje. 

Zapadni mediji procenjuju da je do sada Ukrajinu ilegalno napustilo 650.000 muškaraca. 

PRELOMNI MOMENAT U UKRAJINI: Gone trupe Zelenskog sve do Dnjepra (MAPA)

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA