Najnovije

MOŽETE SAMO U RAT! Ukrajina obustavlja sve konzularne radnje za vojno sposobne Ukrajince

Odluka je doneta kako bi se sprečili građani Ukrajine da izbegnu obavezu rešavanja pitanja vojne registracije u Teritorijalnim centrima za regrutaciju i socijalnu podršku.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je svojim konzulatima u inostranstvu pismo sa instrukcijama u kome zahteva obustavu svih konzularnih radnji za vojno sposobne Ukrajince između 18 i 60 godina, sa izuzetkom izdavanja dokumenta za povratak u Ukrajinu, piše ukrajinsko izdanje "Zerkalo nedeli".

Kako se navodi u pismu, koje je potpisao zamenik šefa ukrajinskog ministarstva Andrej Sibiga, takva mera će se primenjivati od 23. aprila i biće na snazi do donošenja odredbi spornog zakona koji pooštrava vojni poziv u Ukrajini.

"Odluka je doneta kako bi se sprečili građani Ukrajine da izbegnu obavezu rešavanja pitanja vojne registracije u Teritorijalnim centrima za regrutaciju, socijalnu podršku i podizanje dokumenata za vojnu registraciju. Stoga nalažemo da se od 23. aprila privremeno obustavimo konzularne radnje po zahtevima muških državljana Ukrajine starosti od 18 do 60 godina", navodi se.

Vrhovna rada je 11. aprila usvojila zakon kojim se pooštravaju pravila mobilizacije. Konkretno, u zakonu se navodi da bez ažuriranja dokumenata o vojnoj registraciji, vojni obveznici više neće moći da primaju usluge u konzulatima zemlje u inostranstvu, uključujući dobijanje stranog pasoša.

Prošle nedelje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon o mobilizaciji u Ukrajini kojim se uvode znatno rigoroznije mere od prethodnih.

Zakon snižava starosnu dob za služenje vojnog roka  sa 27 na 25 godina , uz određivanje da će se poziv za vojnu službu smatrati primljenim čak i bez uručenja umešanog lica, i predstavlja niz sankcije za nepoštovanje novih pravila, uključujući kaznu od blizu 570 dolara.

Još jedan rat u Evropi?! Hoće li svet ovo preživeti? Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA