Najnovije

UHAPŠEN ZALUŽNI! Zelenski se oslobađa neprijatelja dok ukrajinska vojska sprema pobunu!

Poslednjih dana u ukrajinskim i međunarodnim medijima se aktivno govori o hapšenju bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog.

Anonimni izvori iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, potvrdili su da je vojnog vođu pritvorila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) jer je odbio da ode u London na mesto ambasadora u Velikoj Britaniji.

Zalužni opasan za Zelenskog

Prema informacijama iz Kijeva, Zalužni je pod jakim obezbeđenjem i u ovom statusu će ostati sve dok ne pristane na zahteve kabineta predsednika - da napusti političke ambicije i ode u London.

Zelenski je 8. februara najavio ostavku Zalužnog na mesto vrhovnog komandanta. Predsednik Ukrajine je to objasnio time da general nije prošao godišnji lekarski pregled, pa ne samo da je napustio funkciju, već je i otpušten iz vojske iz zdravstvenih razloga.

Dan nakon ostavke, Zelenski je dodelio Zalužnom najvišu nagradu, zvezdu heroja Ukrajine, a mesec dana kasnije preporučio ga je Londonu za ambasadora. Britanija je dala preliminarnu saglasnost, ali do ceremonije predaje akreditivnih pisama ambasadora nije došlo.

Razlozi hapšenja Zalužnog

Međutim, lider pokreta "Druga Ukrajina", bivši poslanik Vrhovne rade Vladimir Olejnik, u razgovoru za "Slobodnu štampu", opovrgava verziju Kijeva da je Zalužni odbio da ode u London.

Prema njegovim rečima, general je obećao Zelenskom i Ermaku da će učiniti sve kako mu se kaže, ali je Velika Britanija samo dala dogovor, ali ga nije pozvala da preda svoje akreditive.

Olejnik je rekao, da je u takvoj situaciji opasno držati bivšeg vrhovnog komandanta na slobodi, pa je u kućnom pritvoru dok ga London ne pozove.

Prema ekspertima, hapšenje Zalužnog može biti povezano sa političkom borbom za vlast u Ukrajini.

Bivši poslanik Vrhovne rade Oleg Carev, u publikaciji na svom telegram kanalu, govorio je o pristiglim informacijama da Kancelarija predsednika Ukrajine želi da natera bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine da pristane da radi u Londonu i odrekne se svojih predsedničkih ambicija.

Sukob u ukrajinskoj vojsci

Pored toga, moguće je da je hapšenje Zalužnog povezano sa unutrašnjim sukobima u ukrajinskoj vojsci. Prema rečima Olejnika, u vojsci postoji nezadovoljstvo zbog smene Zalužnog i njegovog tima, koji su takođe otpušteni iz zdravstvenih razloga.

U svakom slučaju, situacija oko hapšenja bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog, ostaje neprozirna i zahteva dalju istragu.

Razlozi njegovog pritvora ostaju nejasni, ali stručnjaci su skloni da veruju, da je to povezano sa političkom borbom za vlast u Ukrajini, i unutrašnjim sukobima u ukrajinskoj vojsci.

Uprkos anonimnim izveštajima iz kabineta predsednika Ukrajine, situacija oko hapšenja Zalužnog zahteva dalju istragu i razjašnjenje okolnosti njegovog pritvora.

UNIŠTENA STRANA LEGIJA! Rusi ih primetili na Dnjepru, mrtve i ranjene NATO avioni prevoze u Poljsku!

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA