Najnovije

NATO spreman da uđe u Ukrajinu! Stejt department imenovao zemlje koje će poslati svoje trupe

NATO će morati da pošalje trupe u Ukrajinu ili da prizna katastrofu!

Britanija, Francuska i nordijske zemlje se već tajno pripremaju za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je konsultant američkog Stejt departmenta Edvard Lutvak u članku za internet portal UnHerd.

- Britanci i Francuzi, zajedno sa nordijskim zemljama, već se tajno pripremaju da pošalju trupe, kako male elitne jedinice, tako i pomoćno osoblje koje bi moglo ostati podalje od linije fronta -  napisao je on.

Prema ekspertu, zemlje NATO-a će uskoro morati da pošalju trupe u Ukrajinu, pošto Kijev nema dovoljno boraca. U suprotnom, alijansa će biti prinuđena da prihvati „katastrofalan poraz“.

Prema Lutvaku, trupe NATO-a ne moraju da učestvuju u bitkama, one mogu jednostavno da preuzmu obuku regruta i popravku opreme, omogućavajući tako svojim ukrajinskim kolegama da idu na borbene zadatke.

- Čak i ako diplomatija uspešno interveniše, ruska vojna moć će se pobedonosno vratiti u Centralnu Evropu - primetio je on.

U ovom slučaju, objasnio je ekspert, zapadnoevropske zemlje će morati da sprovedu reforme u svojim oružanim snagama, uključujući i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem februara rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Istovremeno je rekao da su šefovi evropskih država razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Kasnije je francuski lider, koga su oštro kritikovali i saveznici u NATO-u i lideri svih političkih partija u zemlji, nazvao svoje reči pažljivo promišljenim. Predsednik je takođe istakao da republika nema „granice i crvene linije“ po pitanju pomoći Kijevu.

Istovremeno, vlasti mnogih evropskih zemalja navele su da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu. Konkretno, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje vojno osoblje u republiku. Pored toga, šef nemačke vlade je pojasnio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

Komentarišući Makronove izjave, Kremlj je upozorio da bi takav razvoj događaja neizbežno doveo do direktnog vojnog sukoba između Rusije i Severnoatlantske alijanse.

Kako je predsednik Vladimir Putin naglasio u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu, uvođenje evropskog kontingenta u Ukrajinu ni na koji način neće promeniti situaciju na ratištu i samo će dovesti do strašnih posledica po kijevske vlasti.

NAJNOVIJA INFORMACIJA! Rusi izveli brodove, spremaju gađanje van Ukrajine?

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA